/ EĞİTİM

Meslek Lisesinde Geliştirilen Telefon Uygulamasıyla Tarım Zararlıları Tespit Ediliyor

10 Ekim 2021

İnegöl Hacı Sevim Yıldız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğretmen ve öğrencilerin geliştirdiği telefon uygulamasıyla fotoğrafı sisteme yüklenen tarım zararlıları hakkında bilgi veriliyor ve mücadele yöntemleri anlatılıyor.
 
Okulun bilişim teknolojileri alanı öğretmenleri ve öğrencilerin katkılarıyla hazırlanan "Agripest" isimli uygulama, derin öğrenme yöntemlerini kullanarak çalışıyor. Fotoğrafı çekilen ya da telefonun, tabletin galerisinden sisteme tanımlanan böcekler hakkında bilgi alınabiliyor. Program, verdiği bilginin yanı sıra böceklerle mücadele yöntemlerini de anlatıyor.
 
Patent başvurusunda bulunulan program, uygulama marketlerinden indirilerek çevrim dışı olarak internet olmayan alanlarda da kullanılabiliyor.
 
Çiftçilere veya tarımda çalışan ya da bu işi hobi olarak edinmiş insanlara yönelik tarım zararlılarını derin öğrenme yöntemleriyle anlatan "Agripest" uygulaması, TEKNOFEST'te de 450 proje arasından finale kalan ilk 30'a seçildi.
 
Kullanıcılar bir tarlada veya bahçede karşılaştıkları böceklerin fotoğrafını telefon ekranına tuttuğunda programın algoritması sayesinde böcek tespit ediliyor. Sonra da kullanıcıya bu böcek hakkında bilgi veriliyor, böcek zararlıysa bununla nasıl mücadele edileceğine ilişkin bilgi paylaşılıyor. Program için Türkiye'de en çok mahsul alınan tarım ürünlerinin zararlıları tespit edildi ve yazılıma eklendi. 
 
Tarımla uğraşan kişilerin uygulamayı yararlı bulduğunu belirten öğretmen ve öğrenciler, gelen önerileri de dikkate alarak bitki tanıma gibi özelliklerin de eklenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak:https://www.meb.gov.tr/meslek-lisesinde-gelistirilen-telefon-uygulamasiyla-tarim-zararlilari-tespit-ediliyor/haber/24246/tr

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 874364
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.