/ KÜLTÜR

Muhammed Ali Kimdir?

07 Haziran 2020

Muhammed Ali yani eski ismiyle Cassius Marcellus Clay Jr.  17 Ocak 1942'de Kentucky Louisville'de doğdu.12 yaşındayken boksla uğraşmaya başladı ve kısa zaman içinde Altın Eldiven Şampiyonası'nda amatör kayıtlara girmeyi başardı.Devamında 1960'ta Roma'da ağır hafif siklette altın madalya alarak profesyonel lige girdi. 18 yaşındayken katıldığı Roma Olimpiyatları'nda altın madalya aldıktan sonra ünü giderek artmaya başladı.Başarılarına başarı ekledi.

Muhammed Ali, 1964'te S. Liston'u yenerek Dünya Şampiyonu oldu ve zaferinin ardından Müslüman olmak istediğini belirterek İslam dinine geçti. Muhammed Ali ismini aldıMuhammed Ali, 25 Mayıs 1965’te yaptıkları maçın ilk raundunda Liston’u devirerek ağır sıklet şampiyonluğundaki yerini iyiden iyiye sağlamlaştırdı ve bu unvanı sekiz kez daha elde etmeyi başardı. Bu şampiyonluğun ardından o günlerde patlak veren Vietnam Savaşı’ndan ötürü 28 Nisan 1967’de ABD Silahlı Kuvvetleri’ne çağrıldı ancak kendisi dini inançlarını öne sürerek orduya hizmet etmeyi reddetti. Ali tutuklandı ve New York Eyaleti Atletik Komisyonu hiç vakit kaybetmeden boks lisansını askıya aldı ve ağır sıklet şampiyonluğunu iptal etti.Ailesinin yardımı ve üniversitelerde para karşılığı yaptığı konuşmalarla geçimini sağladı. 1970'te temyiz davasını kazanıp tekrar boksa döndü. 1971'de Joe Frazier ile 'Asrın maçı'na çıktı ve profesyonel boks kariyerinde ilk defa kaybetti. Uzmanlar üç buçuk sene aradan sonra sadece 2 maç yapan Muhammed Ali'nin bu kadar zor bir maça hazır olmadığı görüşünde hem fikirdi. Fakat o en kısa zamanda tekrar şampiyon olmak istiyordu. Ardından çenesinin kırıldığı maçta Ken Norton'a sayı ile yenilince, kendi ve yakınları dışında birçok kişi kariyerinin bittiğini sandı. Fakat o azmedip art arda unvan için rakip olan boksörleri bir bir yendi. Ken Norton'i yenip rövanşı aldı.

1973'te Joe Frazier ile unvan maçı için anlaştı. Arada sadece Joe Frazier-George Foreman maçı kalmıştı. Frazier sürpriz bir şekilde iki raundda nakavt oldu. Ali böylece önce Fraizer ile maç yapıp arkasından da Foreman'la maç ayarladı ve iki maçı da nakavt'la kazandı. Böylece hem kaybettiği unvanını alacak hem de daha bitmediğini gösterecekti. 1974'te Foreman’ın bahisçilerde 7'ye 1 favori olduğu maçta rakibini hiç beklenmedik bir taktik ile sekizinci raundda nakavt edip hak ettiği unvanı Floyd Patterson'den sonra tekrar elde eden ikinci boksör oldu. 1978'de L. Spinks'e yenilip ardından aynı yıl rakibini yenince Dünya Şampiyonluğunu 3 kez elde eden ilk boksör oldu.

1978'de boksu Şampiyon olarak bıraktı. Sonra 1984'te Parkinson hastalığına yakalanmasına rağmen bunu gizleyip büyük para karşılığı iki maç daha yapıp kaybetti. İkisi de o vaktin veya sonrasının Dünya Şampiyonları idi. (eski sparring partneri Larry Holmes ve Trevor Berbick). Profesyonel döneminde sadece 5 kez yenilen, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu olan Muhammed Ali, 36 yaşına kadar bütün şampiyonlar için tek isim olmayı başardı ve 37'si nakavt olmak üzere 56 maç kazandı.

Ona sadece bir boksör olarak bakmamak gerekir. Çünkü o gücüyle olduğu kadar kişiliğiyle de hep daha iyisini yapmaya çalışmıştır. 1960 Roma Olimpiyatları'ndan döndükten iki gün sonra bir lokantada sadece beyazlara servis yapıldığını öğrenince, altın madalyasını Ohio Nehri'ne atmıştır. 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda bu madalyanın yerine başka bir altın madalya kendisine verilmiştir.

1984’te Muhammed Ali’ye boks kariyeri boyunca yaşadığı ağır kafa travmasına bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülen Parkinson sendromu tanısı kondu. Eski şampiyonun motor becerileri yavaşça azaldı, hareketi ve konuşması sınırlandı. Parkinson’a rağmen kamuoyunun gözü önünde olmayı sürdüren Muhammed Ali, insani yardım, iyi niyet ve hayırseverlik için tüm dünyayı dolaştı. 1990 yılında Amerikan rehinelerinin serbest bırakılması konusunda görüşmek üzere Irak lideri Saddam Hüseyin’le (1937-2006) bir araya dahi geldi ve 2002 yılında Birleşmiş Milletler Barış Elçisi olarak Afganistan’a gitti.


27 Temmuz 2012 tarihinde Ali, Londra'da, 2012 Yaz Olimpiyatları Açılış törenindeki Olimpiyat Bayrağını taşıdı. Parkinson hastalığından dolayı stadyumda bayrağı taşıyamayacak hale gelince eşi Lonnie ayakta durmasına yardımcı oldu.

Muhammed Ali'nin zamanının en iyisi olduğu kabul edilir. 2001 yılında Hollywood tarafından hayatı filme alındı. Ali adlı filmde Muhammed Ali'yi Will Smith canlandırdı.

Parkinson hastalığı yüzünden uzun süre Michigan'daki çiftliğinde gözlerden uzak yaşamayı tercih eden ünlü boksör, ringlerde 20 yıldır ağzından düşürmediği "Bütün zamanların en iyisiyim" lafını ispatlayarak bir efsane olmuştur.

Buna rağmen, 2001 yılındaki 11 Eylül saldırıları üzerine Muhammed Ali, başında New York İtfaiye Müdürlüğü şapkası ile Sıfır Noktasına giderek destek ve dayanışmasını göstermek gereği duymuş ve şöyle demiştir:

“Beni asıl inciten, 'İslam' adının bulaştırılması ve 'Müslüman' [adının] bulaştırılması ve sorun çıkarılıp nefret ve şiddete yol açılması. İslam, katil dini değildir. İslam, barış demektir. Evde öylece oturup insanların sorunun kaynağı olarak Müslümanları yaftalamalarına seyirci kalamazdım.”

Muhammed Ali dört kez evlendi ve bu evliliklerinden toplam yedi kız çocuğu ve iki oğlu var. 1986’da dördüncü karısı Yolanda ile evlendi. Ali, 3 Haziran 2016’da 74 yaşında iken hayata gözlerini yumdu.




BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 812003
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.