/ TEKNOLOJİ

XİAOMİ Türkiye Fabrikası Açıldı

29 Mart 2021

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yıllık 10 milyonun üzerinde cep telefonu satışının gerçekleştiği; Avrupa, Rusya ve Ortadoğu pazarlarının birleşme noktası Türkiye, akıllı telefon üreticileri için bölgenin üretim üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.” ifadesini kullandı.

 

Dünyanın öne çıkan teknoloji şirketlerinden Xiaomi ve partneri Salcomp’un, yıllık 5 milyon adet akıllı telefon üretim kapasitesine sahip İstanbul Avcılar’daki fabrikasının açılışı gerçekleştirildi. 2 bin kişiye istihdam sağlayacak fabrika, Çin, Hindistan ve Endonezya’daki fabrikalarından sonra Xiaomi'nin Salcomp ile üretim yaptığı 4’üncü fabrika olacak.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, MESAJ GÖNDERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fabrikanın açılış törenine gönderdiği mesajda, “Bugün dünya devlerinin yatırımlarında ülkemizi tercih etmesinin gerisinde, Türkiye'nin girişimci dostu yatırım ikliminin önemli payı bulunuyor. Ayrıca ülkemiz, dinamik ve nitelikli iş gücü, geniş iç ve bölgesel pazarlara ulaşım imkanı, stratejik konumu ve yaygın teşvik sistemi ile uluslararası yatırımcılar için çok ciddi fırsatlar sunuyor.” ifadelerini kullandı.

 

2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Yatırım ortamını daha da iyileştirmeye yönelik ekonomik reform paketinin hayata geçmesi ve salgının etkilerinin hafiflemesiyle bu ivmenin giderek artacağına inandığını belirten Erdoğan, “Yıllık 10 milyonun üzerinde cep telefonu satışının gerçekleştiği; Avrupa, Rusya ve Ortadoğu pazarlarının birleşme noktası Türkiye, akıllı telefon üreticileri için bölgenin üretim üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Xiaomi ve iş ortağı Salcomp’un yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımla, 14 bin metrekare arazi üzerinde kurduğu bu fabrika, yıllık 5 milyon üretim kapasitesiyle 2 bin kişiye de istihdam sağlayacaktır.” dedi.

 

VARANK: “TÜRKİYE, XİAOMİ’NİN DÜNYADA ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRDİĞİ 4’ÜNCÜ ÜLKE”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da etkinliğe video mesajla katıldı. Xiaomi ve Salcomp’un ortak yatırımından mutluluk duyduğunu belirten Bakan Varank, yaklaşık 2 yıl önce Türkiye pazarına açılan Xiaomi’nin, başarılı faaliyetlerini Türkiye’ye yaptığı bu yatırımla taçlandırdığını kaydetti. Türkiye’nin, Xiaomi’nin dünyada üretim gerçekleştirdiği 4’üncü ülke olacağını aktaran Varank, bu yatırımın, Türkiye’nin küresel bir akıllı telefon üretim üssü olması yolunda bir köşe taşı olduğunu, firmanın yapacağı ihracat ve katma değerli üretimin ülke ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı.

 

“5. BÖLGE DESTEKLERİNDEN YARARLANDIRIYORUZ”

“Bakanlık olarak yüksek teknoloji sektörlerdeki Ar-Ge ve nitelikli insan gücü kapasitesini geliştirmek için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Yüksek teknolojili sektörlerde yapılacak yatırımları, bölge ayrımı olmaksızın 5. bölge desteklerinden yararlandırıyoruz” diyen Varank, Xiaomi-Salcomp telefon üretim tesisinin de bu kapsamdaki öncelikli desteklerinden faydalanacağını bildirdi.

 

KACIR: “ÜRETİM KAPASİTESİ 10 MİLYON ADEDİN ÜZERİNE ÇIKMIŞ OLACAK”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, açılıştaki konuşmasında, Türkiye'de yılda 12 milyon cep telefonu satılırken bunların pek azının yerli olarak üretildiğini kaydederek, "Attığımız adımların neticesi olarak 2021 itibarıyla yerli ve yabancı yatırımların tamamlanması neticesinde cep telefonu üretim kapasitesi 10 milyon adedin üzerine çıkmış olacak." dedi.

 

AÇILIŞA KİMLER KATILDI?

Açılış etkinliğine ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Furkan Karayaka, Xiaomi Orta Doğu Başkanı Ronnie Wang, Salcomp Kıdemli Başkan Yardımcısı Travel Xue, Xiaomi Türkiye Ülke Müdürü Vincent Chang, Avcılar Kaymakamı Kemal İnan, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ve AK Parti Avcılar İlçe Başkanı Abdullah Küçükoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

 

Bakan Yardımcısı Kacır ile beraberindeki isimler, fabrikanın açılış kurdelesini kesti. Etkinlik, katılımcıların ve basın mensuplarının fabrika turunun ardından sona erdi.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/xiaomi-turkiye-fabrikasi-acildi

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 72976
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.