/ GÜNDEM

Baharın müjdecisi Cemre ne demektir?

04 Mart 2020

Arapça kökenli bir kelime olan cemre, “kor halindeki ateş” anlamına gelmektedir.

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

İlkbaharın başlangıcında yedişer gün ara ile havaya, suya ve toprağa düşmesi ile sıcaklık artışının gerçekleşmesine cemre düşmesi denir. Bahar bayramı nevruzun yaklaştığının habercisi olan cemre düşmesi, hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeni ile otlatamadıkları hayvanları otlatmaya çıkarmalarının, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme zamanının geldiğini ifade eder.

 İlk cemrenin 19-20 Şubat tarihlerinde havaya, 26-27 Şubat tarihlerinde suya ve 5-6 Mart tarihlerinde ise toprağa düştüğüne inanılmaktadır. Halk arasında “doğanın uyanışı” olarak da bilinen cemre düşmesi, doğanın yeşil örtüsüne tekrar kavuşması, bahar çiçeklerinin açması, meyve fidanlarının topraktan suyunu çekmesi demektir.

Cemre düşmesi ile bahçe sezonu da açılmış demektir. Evdeki saksılarda, bahçedeki bitkilerde yenileme çalışmalarına son cemre toprağa düştükten sonra başlanmaktadır. Cemre düştüğünde bahçeler ve saksılar yenilenir, sezon çiçeklerinin soğanları toprağa ekilir, bahçe bol bol sulanır ve toprağın beslenmesi sağlanır.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 711237
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.