/ EĞİTİM

Dede Korkut Hikâyelerinin İlk Videosu Erişime Açıldı

02 Nisan 2021

Millî Eğitim Bakanlığı, Anadolu Masalları kanalında öğretmenler tarafından resimlendirilen ve seslendirilen "Dede Korkut Hikâyeleri"nin ilk videosunu erişime açtı. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Boyacı: "Projemize, Dede Korkut Hikâyeleri'nin set hâline getirilmesi ile başladık. Öğretmenlerimiz, Anadolu coğrafyası dışına çıkarak Türk dünyası masalları ile tüm Türk boylarının kültürünü gençlere aktarabilmek için akademisyenlerle birlikte çalışmalarını sürdürüyor." dedi.

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün yürüttüğü Anadolu Masalları Projesi kapsamında resimlemeleri, animasyonu, müziği ve seslendirmesi öğretmenler tarafından gerçekleştirilen "Dede Korkut Hikâyeleri"nin ilk videosu öğrencilerin ve öğretmenlerin erişimine sunuldu.
 
Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı, "millî destan" özelliği taşıyan Dede Korkut Hikayeleri'nin Türk kültürü, Türk milleti denilince akla gelen vasıflardan "doğruluk, dürüstlük, sözünde durmak ve kutsal saydığı değerler uğruna fedakâr olmak" konularını içeren Oğuz Boyu'nun Korkut Atası'nın öğütlerini taşıdığını ifade etti.
 
Bu abide eseri gelecek kuşakların daha yakından tanıması için "Ata Mirası Kültür Atlası Anadolu Masalları ve Dede Korkut Hikâyeleri Projesi"ni başlattıklarını belirten Boyacı; bu kapsamda okul öncesi, ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıflar için çıkardıkları Anadolu masalları setlerinin ardından ortaokul öğrencileri için de Dede Korkut Hikâyeleri setlerinin basıldığını belirtti.
 
Boyacı, "Millî Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk'un 4 Mart 2021'deki proje tanıtım toplantısında 'Ot kökü üzerinde büyür.' sözünde özetlediği gibi çocuklarımıza köklerimizi ve atalarımızı tanıtmak için bu set, onların dil gelişimi düzeyine uygun şekilde sadeleştirildi. Dede Korkut'a ait 13 hikâyenin tamamından oluşan kitaplar, öğrenci sayılarına göre ortaokulların kütüphanelerine gönderildi. Hikâyelerin yanında 1 mini sözlük de bulunuyor." dedi.
 
Dede Korkut Hikâyeleri'nin İlk Videosu Yayında
Dede Korkut'un video olarak sunulan resimlendirilmiş ve seslendirilmiş ilk hikâyesi "Basat'ın Tepegöz'ü Yenmesi Destanı", "www.youtube.com/meboygmanadolumasallari" adresinde yayınlandı.
 
Dede Korkut'un tüm hikâyelerinin animasyonlarla anlatımını içeren çalışmaya da başladıklarını belirten Boyacı, şunları söyledi: "Videolarımıza Dede Korkut'un, Basat'ın Tepegöz'ü Yenmesi Destanı ile başladık. Bu hikâyenin resimleri öğretmenlerimizce hazırlandı. 'Öğretmenler Türkiye İçin Söylüyor Projesi'ndeki müzik öğretmenleri de hikâyeye özgü söz yazdı ve beste yaptı. Projede yer alan öğretmenlerimiz, Anadolu coğrafyası dışına çıkarak Türk dünyası masalları ile tüm Türk boylarının kültürünü gençlere aktarabilmek için akademisyenler ile birlikte çalışmalarını sürdürüyor."

Kaynak:http://www.meb.gov.tr/dede-korkut-hikyelerinin-ilk-videosu-erisime-acildi/haber/22916/tr

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 585081
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.