/ SAĞLIK

Türk Dünyası Sağlık Bilim Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

01 Kasım 2020

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, dördüncüsü düzenlenen Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Toplantısı’nın açılış töreninde katılımcılara hitap etti.

Sağlık Bakanı Koca, yaptığı konuşmada, bu yılki kurultayın ana temasını, Sağlık İş Birliği ve Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Toplantıları’nın oluşturduğunu ifade etti.

Bakan Koca, Nisan 2020’de Kovid-19 özel gündem maddesi ile toplanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Türk Konseyi Liderler Zirvesi’nde, Konsey kapsamında bir Sağlık Bakanları Toplantısı düzenlenmesi hususunda görüş birliğine varıldığını bildirdi.

28 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirilen toplantı hakkında bilgi veren Koca, görüşmede koronavirüs pandemisi ile mücadele başta olmak üzere sağlık alanında yürütülen mevcut iş birliğinin artırılmasına yönelik birtakım kararlar alındığını belirtti.

“Aşı çalıştayına ülkemiz ev sahipliği yapmıştır”

8 Haziran 2020’de üye ülke Bakan Yardımcılarının katılımıyla gerçekleştirilen Türk Konseyi Sağlık Eşgüdüm Komitesi Toplantısı’na değinen Bakan Koca, şunları kaydetti:

“Sağlık Bilim Kurulu oluşturulmasına ve her ay düzenli bir araya gelerek ülke ve bölgelerinde başta pandemi ile mücadele olmak üzere, sağlık alanında var olan iş birliklerinin artırılmasına, bilgi ve tecrübe paylaşımına yönelik çalışmalar yapılmasına karar verildi.

Ayrıca 6 Ağustos 2020 tarihinde Türk Konseyi Tedarik Zinciri Toplantısı gerçekleştirilerek, üye ülkelerin ilaç, tıbbi cihaz, malzeme, solunum cihazı gibi ihtiyaçlarının ortak iş birliği ile temin edilmesine yönelik bilgi alışverişinde bulunulmuştur.

Diğer önemli bir konu ise Türk Konseyi Aşı Çalıştayıdır. Bilim Kurulu toplantılarında alınan kararlar çerçevesinde bir aşı çalıştayının düzenlenmesi gündeme gelmiş ve bu toplantıya ülkemiz ev sahipliği yapmıştır. 

24-28 Ağustos 2020 tarihleri arasında İzmir Urla’da tarihi Karantina Adası’nda Türk Konseyine üye ülkelerden bilim insanlarının katılımıyla ‘Laboratuvardan Aşıya’ temasıyla bu çalıştay yapılmış ve konsey üyesi ülkelerde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulmuştur.”

“Salgın sadece sağlığımızı değil, hayatın birçok alanını etkilemiş durumda”

Bakan Koca, insanlık tarihi açısından unutulmayacak bir yıl olarak hatırlanacak 2020 senesini koronavirüs salgını ile mücadele ederek geçirdiklerini dile getirerek, “Salgın sadece sağlığımızı değil, hayatın birçok alanını etkilemiş durumda. Henüz salgınının ilk günlerinde, ülkemize gelişini geciktirmek amacıyla vakaların sık görüldüğü ülkelerle olan hava, kara ve deniz sınırlarımıza ilişkin bir dizi tedbirleri erkenden uygulamaya koymuş, diğer yandan, mevcut olan Pandemi Eylem Planımıza uygun bir şekilde hazırlıklarımızı gözden geçirdik” diye konuştu.

Bu süreçte kullanılmak üzere, üniversitelere ve özel sektöre ait olan tüm sağlık tesislerini pandemi mücadelesine dahil ettiklerine işaret eden Koca, “Sağlık çalışanlarımızın eğitimlerini ve çalışma planlamalarını yeniledik. İlaç ve koruyucu malzemelerin tedarik sürecine ilişkin kapasitemizi gözden geçirdik. Üretim kapasitemizi artırdık. Sağlık tesislerimize ve vatandaşlarımıza koruyucu ekipman, ilaç, solunum cihazı gibi hayati önemi haiz malzemelerin eksikliğini yaşatmadık” ifadelerini kullandı.

Zaman zaman, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de vaka sayısında artışlar görüldüğünü belirten Koca, “Ama bu artış, pandeminin hiçbir döneminde kontrolümüz dışına çıkmadı” dedi.

“13 binden fazla filyasyon ekibimiz aktif olarak görev yapıyor”

Koca, pandemi döneminde ayrıca dijital sistemlerden faydalanıldığını, Hayat Eve Sığar adlı mobil uygulama ile halkın işlemlerinin kolaylaştırıldığını söyledi.

Yaygın şekilde temaslı takibi yapıldığını dile getiren Koca, “Bugün itibariyle halen sahada 13 binden fazla filyasyon ekibimiz aktif olarak görev yapmaktadır. Bu ekipler en az 3 kişiden oluşuyor ve tamamına araç tahsis ettik” diye konuştu.

Koca, Türkiye’nin pandemi sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde güçlü sağlık altyapısı ve mesleğine kendisini adamış fedakar sağlık çalışanlarıyla başarılı bir sınav verdiğini dile getirerek, “Bildiğiniz üzere, maske, tulum, eldiven gibi başlıca koruyucu ekipmanlarının yanında kullandığımız bazı ilaçları ve hayati önemi haiz solunum cihazlarının üretimini de yaptık. Ülkemizde kullandığımız gibi, başta dost ve kardeş ülkeler olmak üzere 150’den fazla ülkeye katkı sağlayarak, yardımlaşmanın en güzel örneklerini sergiledik” ifadelerini kullandı.

“2021’in Sağlık Çalışanlar Yılı olması için teklifimizi ilettik”

Başta sağlık çalışanları olmak üzere salgın nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sağlık camiasına da baş sağlığı dileyen Koca, “Sağlık çalışanlarımızın fedakar çalışmalarını bir nebze olsun taçlandırmak adına, 2021 yılının dünya genelinde ‘Sağlık Çalışanları Yılı’ olmasına ilişkin teklifimizi diplomatik kanallardan DSÖ’ye de ilettik” dedi.

Katımcılara teşekkür eden Bakan Koca, Türkçe, Özbekçe, Macarca, Kazakça, Kırgızca ve İngilizce hoşça kalın dedi.

Toplantıya, Macaristan Devlet Bakanı Zoltan Lorinezi, Kazakistan Sağlık Bakanı Tsoy Alexey Vladimirovich, Özbekistan Sağlık Bakanı Alisher Shadmanov, Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Başkanı ve Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdat Amrayev, Azerbaycan Sağlık Bakan Yardımcısı Elsever Ağayev, Kırgız Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Alymkadyr Sabirdinovich ile Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Toplum Bilim Kurulu, Aşı Bilim Kurulu ve TÜBİTAK Aşı Projesi üyelerinden oluşan 60’a yakın bilim insanı da katıldı.

Kaynak:https://www.saglik.gov.tr/TR,76667/turk-dunyasi-saglik-bilim-kurulu-toplantisi-gerceklestirildi.html




YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 794836
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.