/ TEKNOLOJİ

Türkiye'de Bir İlk! Medikal Beslenme Fabrikası Geliyor

31 Ekim 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dünyanın lider gıda şirketlerinden Nestle’nin, Bursa’da Türkiye’nin ilk medikal beslenme fabrikasının temelini attığını belirterek, “250 milyon liralık yeni yatırımla kurulacak bu fabrika, doğrudan ve dolaylı 400 kişiye istihdam sağlayacak. Ağustos 2021’de üretime başlayacak. Üretime geçildiğinde, medikal beslenme ürünleri ithalatımızın yüzde 63’ü karşılanabilir hale gelecek.” dedi.

Dünyanın lider beslenme, sağlık ve iyi yaşam şirketlerinden Nestle, küresel yatırımcı olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. İsviçre menşeili şirket, Nestle Health Science çatısı altında Türkiye’nin ilk Medikal Beslenme Fabrikası’nın temellerini attı. Nestle’nin 114 senedir Türkiye’de faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Varank, konuşmasında şunları söyledi:

400 KİŞİYE İSTİHDAM: Nestle; Bursa’da Türkiye’nin ilk medikal beslenme fabrikasının temellerini atıyor. Bu tesis, Nestle’nin 2011 yılından bu yana ülkemize yaptığı en büyük yatırım olacak. 250 milyon liralık yeni yatırımla kurulacak bu fabrika, doğrudan ve dolaylı 400 kişiye istihdam sağlayacak. Firmanın Çin'de buna benzer bir yatırımı bulunuyor. Çin'den sonra böyle bir fabrikayı ilk kez, ülkemizin taşıdığı potansiyeli dikkate alarak, Bursa’da kuruyorlar.

2021’DE ÜRETİMDE: En ileri otomasyon teknikleri ve en yeni teknolojilerin kullanılacağı bu fabrika, Ağustos 2021’de üretime başlayacak. Üretime geçildiğinde, medikal beslenme ürünleri ithalatımızın yüzde 63’ü karşılanabilir hale gelecek. Bu yatırımla, medikal beslenme alanında büyük bir yerlileşme hamlesi uygulamaya geçmiş oluyor.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLECEK: Doktorlarımız tarafından reçetelenen ve eczanelerde satılan beslenme ürünleri artık Türkiye’de üretilecek. Bu ürünler; çocuklardaki pediatrik alerjiden tutun da, yaşlılardaki yetersiz beslenme sorunlarına kadar farklı sağlık problemlerine çözümler sunuyor. Bazı hastaların sağlıklı beslenebilmeleri için gereken medikal ürünler; işte bu fabrika sayesinde, artık ülkemizde üretilecek.

GÜVENİ GÖSTERİYOR: Sanayide elektrik tüketimi, siparişler, kapasite kullanım oranları, üretim ve ihracat atıyor. Yine benzer şekilde, sabit yatırımlarda da ciddi talep artışı gözlemliyoruz. İlk 9 ayda 142 milyar liranın üzerinde yatırım için teşvik belgesi verdik. Bu yatırımlar tamamlandığında 220 binin üzerinde vatandaşımıza yeni iş imkânları doğacak. Temellerini atacağımız fabrika da bu teşviklerden faydalanan yatırımlardan sadece bir tanesi. Köklü bir global marka, Türkiye’ye güvenini gösteriyor, ülkemizdeki beşinci fabrikasının temellerini atıyor.

YATIRIMCININ YANINDAYIZ: Pandemide Türk sanayisi kendini ispatladı. Acil durumlara müdahale kapasitesiyle gücünü gösterdi. Zor zamanlarda nasıl inovatif çözümler üretebileceğini kanıtladı. Uyguladığımız politikalarda yerli ya da yabancı ayrımı da yapmıyoruz. Önümüzdeki aylarda; küresel değer zincirlerinden daha fazla pay almak ve dış yatırımları daha güçlü bir şekilde ülkemize çekmek için önemli atılımlarımız olacak.

SONUÇ VE ETKİ ODAKLI STRATEJİ: Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisiyle birlikte, ülkemizin Doğrudan Yabancı Yatırım Stratejisini hazırlıyoruz. Yeni dönemin ruhunu yakalayıp; sonuç ve etki odaklı bir stratejiyle, inşallah hızla yol alacağız. Bursa, bu noktada bizim en önemli yol arkadaşlarımızdan biri olacak.

İLK 5’TE: 1960’lı yıllarda Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesinin doğduğu bu topraklarda, şimdi 17 OSB’miz var ve 192 binin üzerinde vatandaşımız buralarda çalışıyor. Son 8 senede Bursa’da, 57 milyar liranın üzerinde özel sektör yatırımına teşvik verdik, sadece bu yatırımlarla 60 binin üzerinde ilave istihdam oluşmasını sağladık. Bursa, verdiğimiz yatırım teşviklerinde her zaman ilk 5’te yer aldı. Bursa; sanayide ve teknolojide ülkemizin gözbebeği illerinden biri olmaya devam edecek.

“DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA İHRAÇ EDİLECEK”

Nestle Türkiye CEO’su Ansgar Bornemann, video konferans yöntemiyle katıldığı törendeki konuşmasında, “Oral medikal beslenme ürünlerimizin üretiminin yüzde 100’ünü bu topraklara taşıyarak, halihazırda yurtdışından temin edilen ürünlerin büyük bir kısmını yerel olarak üretmiş olacağız. Bununla birlikte, fabrikamızın faaliyetlerine başlamasının ardından, bu topraklarda üretilen ürünlerin, dünyanın dört bir yanına ihraç edilmesine öncülük edecek, ülke ekonomisinin gelişiminde önemli bir rol daha üstleneceğiz.” ifadelerini kullandı.

“YENİ BİR DÖNEM”

Nestle Health Science Türkiye Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Hanzade Yaz, “Program doğrultusunda açılan yeni fabrikamız ile medikal beslenme ürünleri üretiminde yeni bir dönemin başlatılmasına öncülük edecek, ilgili tüm teknoloji birikimini ülkemize transfer edeceğiz. Ağustos 2021’de faaliyete geçirilmesi hedeflenen fabrikada, şirketin 29 adet olmak üzere tüm oral medikal beslenme ürünleri üretilecek.” diye konuştu. 


Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/turkiyenin-ilk-medikal-beslenme-fabrikasinin-temeli-atildi

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 151662
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.