/ TEKNOLOJİ

Türkiye Grafen Üretiyor

30 Mart 2021

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İvedik OSB’de açılışı yapılan Grafen Seri Üretim Tesisi ile Türkiye’nin grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna geldiğini belirterek, “Çevre dostu, düşük maliyetle ve endüstriyel boyutta üretim yapacak tesis, kapasitesiyle dünyanın en büyük grafen üretim merkezlerinden olacak.” dedi.

 

Bakan Varank, İvedik Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) Nanografi Firması Grafen Seri Üretim Tesisi’nin açılış törenine katıldı. Türkiye’nin bu yatırımla grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna geldiğine dikkati çeken Varank, konuşmasında özetle şunları söyledi:

 

EN KRİTİK BİLEŞEN: Grafen, çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, bir o kadar esnek ve hafif bir malzeme.  Sergilediği mukavemet, esneklik, termal ve elektriksel iletkenlik özellikleriyle çok farklı sanayi alanında kullanılabiliyor. Tek atom kalınlığında, 2 boyutlu bir nano malzeme olarak nano teknolojinin en kritik bileşenlerinden biri olarak gösteriliyor.

 

GRAFENİN ÜRETİME KATKISI: Grafen sayesinde, daha uzun ömürlü malzemeler, ultra hızlı şarj edilebilen bataryalar, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar üretilebilecek. Vücut elektriğini okuyup değiştirerek gerçek zamanlı tedavi sağlayan bioelektronik tıbbi teknolojiler geliştirilebilecek. Korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getirilebilecek. Bu malzemenin üretimi kolay değil.

 

ÖZGÜN YÖNTEM: Dünyanın grafen alanında en kapsamlı işbirliği platformu olan Grafen Konseyi’nin yayımladığı “2020 Grafen Araştırma Raporu” sektörün geniş bir fotoğrafını çekiyor. Rapora göre grafen sektörünün karşılaştığı sorunların başında maliyet, seri üretim kabiliyeti, standart ve sertifikasyon sorunları geliyor. Ayrıca, çevreci bir model oluşturulması, uygun üretim ve maliyet yönetimine sahip olunması üstesinden gelinmesi gereken büyük zorluklar. Bu zorlukları nedeniyle grafen, dünyada en çok Ar-Ge yatırımı yapılan ürünlerden birisi. Nanografi firmamız, bu olağanüstü malzemenin hem özgün bir yöntemle hem de standartlara uygun bir şekilde seri üretimini gerçekleştirdi.

 

10 ÜLKEDEN BİRİ: Açılışını yaptığımız yatırım ile Türkiye grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna geliyor. Çevre dostu yöntemlerle, düşük maliyetli ve endüstriyel boyutta üretim yapacak bu tesis, kapasitesi ile dünyanın en büyük grafen üretim merkezlerinden biri olacak.  Nanografi firmamızın bu tesiste, üretim cihazları ve üretim teknolojisi anlamında yurtdışına bağımlılığı bulunmuyor. Yabancı bir şirketin üretim lisansına bağlı olmadan, kendi kaynaklarımızla grafeni üretebiliyor olmamız, ülkemiz adına son derece gurur verici.

 

80’DEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT: Firmamızın Ar-Ge çalışmaları ve yatırımlarla edindiği yetkinlik ülke sınırlarımızı da aştı. Dünyanın en iyi üniversite ve araştırma merkezleri ile işbirliklerine, küresel şirketlerle tedarik sözleşmelerine ve ihracata dönüştü. Öyle ki, bu tesis ürettiği grafen destekli endüstriyel ürünleri şimdiden 80’den fazla ülkeye ihraç ediyor.

 

4,5 MİLYON LİRA DESTEK: Bu tesis, 2018 yılında KOSGEB’in Teknoyatırım programı kapsamında projelendirildi. Bakanlık olarak KOSGEB aracılığıyla yaklaşık 4 buçuk milyon lira destek sağladığımız bu tesis, kamu-özel sektör dayanışmasının güzel bir örneği olarak, 2020 yılı sonunda başarıyla tamamlanarak faaliyete başladı. Grafen başta olmak üzere ileri malzeme teknolojileri alanında yapılacak Ar-Ge çalışmalarına da destek olacak tesis, rekabetçi ürünlerin üretilebilmesine öncülük edecek.

 

NİTELİKLİ ÜRÜN YERLİLEŞTİRMESİ: Üretilen grafen sayesinde yüksek nitelikli kaplama ürünleri de Nanografi tarafından geliştiriliyor. İleri malzeme teknolojileri alanındaki yetkinlik, ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikteki ürünlerin yerlileştirilmesine de imkan tanıyor. Savunma sanayii, otomotiv ve havacılık projelerine katkı sağlamla kalmıyor, talebe özel grafen destekli uygulamaları da geliştiriyor. Öyle ki, geliştirilen ürünlerin ticarileşmesine ve ilk siparişlerin alınmasına da tanıklık ediyoruz.

 

GİRİŞİMCİLERİMİZİN YANINDAYIZ: Önümüzdeki dönemde grafenin daha pek çok alanda kullanılmasını, daha fazla ticarileşmesini bekliyoruz. Kullanım artıkça, ürün standardı faaliyetleri ve grafen üreticilerinin lisanslanması hususları daha da önem arz edecek. Hem Ar-Ge aşamasında, hem de ticarileşme aşamasında uyguladığımız destek mekanizmalarıyla siz girişimcilerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.

 

AHLATÇI: “BÖLGENİN EN BÜYÜK HACİMLİ NANOTEKNOLOJİ YATIRIMI”

Nanografi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı da Grafen Seri Üretim Tesisi’nin Türkiye’nin ilk, bölgenin ise en büyük hacimli nanoteknoloji yatırımı olacağını söyledi. Bu yatırımla yıllık grafen üretimlerinin 100 tonun üzerine çıkacağını vurgulayan Ahlatçı, “Kurduğumuz üretim hattı dünya genelinde grafen üretiminin zorluklarının çözüldüğü, standart kaliteyle kullanıcı dostu bir modele sahiptir. Bunu ihtiyaç halinde hızlı şekilde çok daha büyük hacimlere göre ulaşılabilir şekilde tasarladık.” dedi.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/turkiye-grafen-uretiyor

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 717078
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.