DİĞER / Güncel Bilgiler

Balık Satın Alırken Dikkat Edilecek Noktalar

10 Eylül 2021

Su ürünleri; çabuk bozulabilen gıdalardır. Bu nedenle balık alırken tazeliğini çok iyi kontrol etmek gerekir.

Taze balığın eti sıkı ve elastiki olup, parmakla bastırıldığında meydana gelen çukurluk anında düzelir. Bayatlamış balıklarda et yumuşak ve peltemsi olduğundan parmağın izi kalır.

Taze balığın görünüşü son derece canlı olur, gözleri parlak ve dışa bombelidir. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri matlaşır ve içeri çöker.

Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklar bayatlamaya başlayınca derisinin parlaklığı azalır, karın tarafında buruşmalar oluşur. Pullu balıkların pulları tazeyken gövdeye sıkıca yapışıktır. Elimize pulların gelmemesi gerekir.

Taze balıkta iç organlar dağılmamış ve sıkı formunu korurken, kaslarda sıkı ve gergindir. Bayat balıkta ise organlar bulanık renkte ve kolay ayrılabilir durumdadır. Kas eti de elastikiyetini kaybetmiş ve yumuşamıştır.

Taze balıkta yosunsu deniz kokusu mevcut iken kalitesini kaybeden balıkta daha ağır bir koku vardır. Ki pişirdiğinizde de bu kokuyu rahatsızlık derecesinde hissedersiniz. Balığın kendine has sizi deniz kenarında hissettirecek o muhteşem kokusunu hissedemezsiniz.

Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk matlaşır, üzeri yapışkan bir tabakayla kaplanır.
Diyelim tüm bunlara rağmen balığın tazeliğini anlamakta zorlandınız. O zaman geriye ayıklama işlemi esnasında (özellikle küçük balıklarda) balığı elinize aldığınızda parmak uçlarınızı kullanarak, dokunma hissinizi devreye sokmanız gerekecektir. Zira taze balığa dokunduğunuzda sanki denizden daha yeni tutmuşsunuz gibi balıketinin diriliğini hissedeceksinizdir. Bayatlamış balık daha temizleme işlemi esnasında elinizde parçalanır gider. Balıketinin diriliğini hissedemezsiniz. Ayrıca yıkadıktan sonraki durumu da pek hoş olmaz. Hâlbuki taze balık yıkadıktan sonrada diriliğini muhafaza eder.

Son olarak; balık satış yerlerinde balıkların güneş görmeyen ve temiz koşullarda, üzeri buzla örtülü olarak muhafaza edildiğine dikkat etmemiz sağlığımız açısından dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır.

 Kaynak:http://www.herrenk.com/sdetay.asp?id=1063&did=1579

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 458654
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.