/ TEKNOLOJİ

TEKNOFEST Heyecanı Gaziantep'te

24 Eylül 2020

Türkiye’nin Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020, Gaziantep’te başladı. Milli Teknoloji Hamlesi sloganı ile yola çıkan TEKNOFEST’te 20 bin 197 takım ve 100 binin üzerinde genç, 24-27 eylül tarihlerinde düzenlenecek teknoloji yarışmalarında hünerlerini sergileyerek, kıyasıya rekabet edecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bugün burada roket fırlatan, İHA yarıştıran gençlerimiz yarın bu ülkenin en modern füzelerinin, uçaklarının ve akıllı şehirlerinin mimarları olacaklar.” dedi.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ İLE BAŞLADI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) öncülüğünde bu yıl 3’üncüsü düzenlenen, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, 25 Aralık Panorama ve Kahramanlık Müzesi’nden Gaziantep Kalesi’ne kadar süren kortej yürüyüşü ile başladı. Müze önünde bir araya gelen Bakan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile diğer yetkililer müzenin önünde öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Büyükşehir Belediyesi bandosu eşliğindeki kortej, Gaziantep Kalesi girişine kadar yürüdü. Son derece renkli görüntülere sahne olan korteje balkonlarından ve iş yerlerinden Türk bayrağı sallayan vatandaşlara Bakan Varank ve protokol üyeleri el sallayarak karşılık verdi.

“TEKNOFEST’İN GERÇEK KAHRAMANLARI”

Bakan Varank, açılıştaki konuşmasında, TEKNOFEST’in gerçek kahramanlarının gençler olduğunu kaydederek, “Bugün burada roket fırlatan, İHA yarıştıran gençlerimiz yarın bu ülkenin en modern füzelerinin, uçaklarının ve akıllı şehirlerinin mimarları olacaklar.” ifadelerini kullandı.

“100 BİN YARIŞMACI BAŞVURDU”

TEKNOFEST'e ilginin her sene katlanarak arttığına dikkati çeken Varank, “Festivalin ilk yılında 4 bin 333 takım yarıştı, ikinci senemizde yarışan takım sayısı 17 bin 773'e çıktı. Bu sene TEKNOFEST'e 100 binden fazla yarışmacı başvurdu, bu hakikaten muazzam bir rakam.” dedi. 

“EKONOMİK VE TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIK”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının tüm politikalarını Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla şekillendirerek, hayata geçirdiklerini anlatan Varank, “Geleceğin kritik teknolojilerini geliştirmek, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürünler çıkartmak için çalışıyoruz ancak bu şekilde ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı kazanabiliriz.” şeklinde konuştu. 

“GENÇLERİN ROL MODELİ”

Gaziantep Valisi Gül, Milli Teknoloji Hamlesi’nin tohumlarının ekildiği TEKNOFEST’e ev sahipliği yapmaktan çok mutlu olduklarını kaydederek, “T3 Vakfı ve TEKNOFEST Türkiye’nin birikimidir, gençlerin rol modelidir. Bugün burada yarışanlar geleceğin Milli Teknoloji Hamlesi’nin taşıyıcıları olacaklardır.” dedi.

“GAZİANTEP, 1 MİLYON GENCİYLE HAZIR”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, “Gaziantep hazır. 1 milyon genciyle hazır, 4 üniversitesiyle hazır. Gaziantep, sanayisiyle hazır. Gaziantep kültür ve turizmiyle hazır. Gaziantep olarak, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, önce insan dedik, önce memleket diyerek yola devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“ZORLUKLARDAN YILMAYANLARIN YERİ”

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bayraktar, TEKNOFEST’in denemekten korkmayan, zorluklardan yılmayan, araştırıp geliştirmekten yorulmayan gençlerin yeri olduğunu anlatarak, “Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ gibi bir çok girişimcinin yaşadığı akamete uğratılmış serüvenimizin yeniden doğuşunun hikayesi TEKNOFEST.” ifadelerini kullandı.

SOLOTÜRK GAZİANTEP SEMALARINDA

Milli Teknoloji Hamlesi’nin festivali TEKNOFEST, birbirinden özel uçuşlara tanık oldu. Festivalin ilk gününde, Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK Gaziantep semalarından gösteri uçuşu yaparak, TEKNOFEST izleyenlerine unutulmaz anlar yaşattı.

ATAK HELİKOPTERİ’NDEN HARMANDALI

Türk Silahlı Kuvvetlerinin taarruz helikopteri ATAK da gösteri uçuşu düzenlediği sırada havada geleneksel Türk folklor oyunu harmandalı ile TEKNOFEST katılımcılarını selamladı.

Açılış törenin ardından TEKNOFEST kapsamında fuar merkezini ziyaret eden Varank, gençlerin projelerine ilişkin bilgi aldı.

Konuşmaların ardından gençler Gaziantep Kalesi'ne Türk bayrağı astı. TEKNOFEST ve Türkiye Teknoloji Takımı yazılı dev balon gökyüzüne bırakıldı.

CANLI YAYINLANIYOR

TEKNOFEST heyecanı, 24-27 eylül tarihlerinde, teknofest.org veya sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/teknofest-heyecani-gaziantepte

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 40678
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.