/ SAĞLIK

Tütün ve İnfertilite (Kısırlık)

25 Temmuz 2020

İnfertilite, çiftlerin bir yıl süresince çocuk istemeleri ve korunma yön­temi kullanmadan düzenli cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen gebeliğin gerçekleşmemesi olarak tanımlanmaktadır.

Sigara içen kadınlarda infertilite görülme oranı, içmeyenlere oranla 10 kat daha faz­ladır. Sigara içiminin kadınlarda infertiliteye neden olduğu be­lirtilmektedir. Buna ek olarak; sigara içen kadınlarda yumurtalık fonksi­yonlarında azalma, menapoza daha erken yaşta girme, kendiliğinden dü­şük riskinde artma, erken doğum eylemi ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riskinde artma olduğu belirtilmektedir. Sigara içen kadınlarda, sigara içmeyenlere göre doğurganlığın düşük, gebe kalma süresinin 3–12 ay arasında daha uzun olduğu da belirtilmektedir.

Erkeklerde de sigara içimi, üreme fonksiyonlarının olumsuz yönde etkilenmesi­ne neden olmaktadır. Erkeğin sigara içmesi; sperm konsantrasyonunun azalmasına, sperm hareketlerinin azalmasına, sperm sayısının azalması­na, spermin kadının yumurta hücresini delme yeteneğinin azalmasına ve sperm hücresinde DNA hasarının artmasına neden olmaktadır.

Sigara içiminin infertilite nedeni ile yardımcı üreme teknikleri uygula­nan bireyler üzerinde de olumsuz etkileri bulunmaktadır. İnfertil çiftlerin sigara içmemesi ya da tedaviye başlama­dan önce sigarayı bırakmaları tedaviden başarılı sonuçların elde edilmesi açısından son derece önemlidir

Kaynak:https://sagligim.gov.tr/tutun-kullanimi/tutun-ve-i-nfertilite-kisirlik.html

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 698228
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.