/ KEŞFET

Botan Vadisi

18 Mart 2020

Ksenefon’un MÖ 407’de yazdığı “Anabasisi (Onbinlerin Dönüşü)”ne tanık olan Botan Vadisi’nde çok sayıda arkeolojik höyük, antik yol, mağara, kilise kalıntısı, köprü, han, kale, cami ve değirmen günümüze kadar gelmiş.

Dicle Nehri’nin en önemli kollarından biri olan Botan Çayı, eşine zor rastlanan coğrafi güzelliklere sahip. Botan, Türkiye’nin en sarp ve dik vadilerinden biridir ve kanyon özelliği taşır.

Aynı zamanda İpekyolu üzerinde de bulunan Botan Vadisi’nde neolitik çağdan günümüze kadar insan yerleşimlerinin izini bulmak mümkündür. Neolitik çağ buluntuları ile Güzir Höyük, Tunç Çağı buluntuları ile Türbe Höyük, Roma ve İslam ortaçağında önemli bir liman kenti olan Çattepe; İpekyolu üzerinde önemli bir Osmanlı posta hanı olan Gerre, bölgedeki önemli tarihi miraslar arasındadır.

Botan Vadisi boyunca, trekking yapmak isteyenler için çeşitli yürüyüş yolları vardır: Botan zirve yürüyüş yolu (2 saat, orta zorluk), antik yürüyüş yolu (2 saat, orta zorluk), akabe yürüyüş yolu (2 saat, orta zorluk), erenler yürüyüş yolu (3 saat, ileri zorluk) ve taşbalta erenler yürüyüş yolu (4 saat, ileri zorluk) gibi.

Rotalar köylerden geçtiği için alışverişinizi buralardan yapabilirsiniz. Araziye çıkarken belli ihtiyaçlarınızı oradaki bakkallardan karşılayarak yerel – küçük esnaflara, orada yaşayan insanlara da destek olabilirsiniz.

Buraya gelmişken enfes lezzete sahip tandır ekmeğinin tadına bakmadan sakın dönmeyin!

kaynak:http://mezopotamya.travel/index.php/tr/sayfa/botan-vadisi

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 503247
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.