/ KEŞFET

Siirt Akabesi

16 Mart 2020

Akabe, insan eliyle yapılmış sarp, zor geçit anlamına gelir. Dünya'da sadece üç adet bulunan geçitlerden biri olan Akabe Yolu'nun Asurlular zamanında yapıldığı tahmin ediliyor. Botan Nehri'nden başlayıp dik bir uçurumdan Siirt'e tırmanan yolun zeminindeki orijinal taş döşemelerin bir kısmı halen orijinal haliyle yerinde duruyor.

Siirt Akabesi antik kervan yolu, 6 metre genişliğinde ve yaklaşık 2 km. uzunluğunda. Tarihi yol, taşların kaymasını önlemek amacıyla 3 metrede bir yolu paralel kesen taşlar yerleştirilerek inşa edilmiş ve asırlardan beri korunarak günümüze ulaşmış. Bu tarihi yol, Siirt merkezini Botan Vadisi/Çayı’na bağlar ve başta Irak ile Suriye olmak üzere birçok ülkeye ulaşımı sağlar. Arifi Paşa tarafından 19. yüzyılın ikinci yarısında yazılan Diyarbekir Seyahatnamesi’ne göre yol o zamanlar kullanılıyordu. 

Nisan aylarında, 2014’ten beri düzenlenen Akabe Yolu’nda doğa yürüyüşünde Akabe Yolu’nu keşfedebilir ve Botan Vadisi’nin eşsiz doğa güzelliğine tanık olabilirsiniz.

Mir Yakup Manastırı'na doğru giden yol üzerinde başlayan yürüyüş yolu ince ama belirgin bir patikadan ilerleyerek Botan Vadisi'ni yukarıdan gören bir gediğe varır. Gedik geçildikten sonra alçalmaya başlayan dar geçit boyunca vadinin eşsiz manzarası ortaya çıkar. Binlerce yıl önce Asurlular tarafından yapıldığı tahmin edilen Akabe Yolu'nun taş döşemeleri özellikle vadi tabanına indikten sonra iyice ortaya çıkar. Yolun en yüksek noktası deniz seviyesinden 910 metre, en alt noktası ise 620 metre yüksekliktedir.

Gidiş-dönüş 6.2 km uzunluğunda ve "orta" zorluk derecesindeki Akabe Yolu'nda su kaynağı bulunmuyor.

kaynak:http://mezopotamya.travel/index.php/tr/sayfa/siirt-akabesi

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 87077
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.