/ KEŞFET

Eski Besni

16 Mart 2020

Adıyaman’a gelip de, bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Besni’yi görmeden dönmek olmaz.

MÖ.5000 yılına uzanan tarihi ile Güney Doğu Anadolu’nun eski yerleşim merkezlerinden birisi olarak dikkati çeken Besni, aynı zamanda yüzyıllar boyunca sanayi ve ticaret kenti olarak da tanınmıştır. Bunda Halep Ticaret Yolu üzerinde oluşu kadar, savunmaya son derece elverişli yapısı ve muntazam bir kaleye sahip oluşunun da büyük bir payı vardır.

Besni, sulak ve ormanlık arazi varlığı ile çekiciliğini her dönemde canlı tutmuştur. Bu yüzden "Cennete Eş" manasına geldiği düşünülen Bethesna, Bihicti, Bisni ve son olarak Besni adını almıştır.

Besni ilçesinin 4-5 km güneyinde bulunan Eski Besni Ören Yeri, Besni Kalesi’ni bütünleyen Ulu Camii, Külhanönü Camii, Tokatmış Camii gibi cami ve minareler, Bekir Bey Külliyesi’nden kalan hamam ve çeşme ile diğer külliye, köprü ve çarşı kalıntılarıyla oldukça çekici bir görünüme sahiptir.

Besni Kalesi, üç tarafı sarp kayalıklarla çevrili sivri bir tepenin üzerinde kurulmuştur. Kaleye yalnızca güneyden dik bir yamaçtan çıkılabiliyor. Savunmaya çok elverişli olan Besni Kalesi, mancınıkları ve diğer yapı kalıntılarıyla hala dimdik ayakta olup, misafirlerine ev sahipliği yapıyor.

Kalenin batı kısmında bir anıtı andıran, karşı karşıya yapılmış iki büyük yapı vardır. Halk arasında ‘Çifte Mancınık’ adı verilen bu iki mancınık arasında esirlerin asılarak düşmana gösterildiği ve gözdağı verildiği rivayet edilmektedir.

Eski Besni civarında, Kommagene Krallığı’nın en önemli anıtsal yapılarından Sofraz Tümülüsleri, Kızılin Köprüsü ve Dikilitaş (Sesönk) gibi eserler de bulunmaktadır.

kaynak:http://mezopotamya.travel/index.php/tr/sayfa/eski-besni

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 560137
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.