DİĞER / Tarih

Atilla:Tarih'te papa'ya diz çöktüren tek hükümdar!

03 Mart 2020

Hunlar, Büyük Hun (Asya) ve Avrupa Hun olmak üzere tarihte iki büyük devlet kurmuştur. Hunlar, Avrupa’nın bugünkü etnik yapısını oluşturan kavimler göçünde ana unsur olarak bulunmuşlardır. IV. ve V. yüzyıllarda Doğu ve Orta Avrupa’nın şekillenmesinde önemli rol oynamışlardır.

Hunların önüne kattığı kavimler tüm Avrupa’da dengeleri değiştirmiş, etnik kaynaşmalar sonucu bugünkü Avrupa milletlerinin temeli atılmıştır. Asya’dan Kafkaslara, Avrupa’ya ve Anadolu’ya kadar uzanan akınlar düzenlemişlerdir. Avrupa Hun İmparatorluğu’nun en önemli hükümdarı Attila ise Orta Avrupa’ya diz çöktürmüş, Batı Roma ve Doğu Roma İmparatorluğunu itaat altına almıştır. Günaha batan Hristiyanları cezalandırmak için Allah'ın göndermiş olduğuna inanılan Attila’ya Tanrı’nın Kırbacı adını vermişlerdir. Attila birçok destanlara konu olmuş ve birçok halk efsanesi türemiştir.

Attila devrinde Bizans'a karşı gerçekleştirilen iki Balkan seferi neticesinde, Tuna boyundaki Doğu Roma savunma mekanizması çöker, böylece Bizans ağır bir vergiye bağlanır. Doğu Roma İmparatoru, Attila’dan kurtulmak için suikast planlasa da başarılı olamaz.


Büyük hun imparatoru olan atilla, 395 yılında doğmuştur. Hun devleti kurucularından muncuk’un oğludur. 434 yılında kardeşi bledu ile birlikte imparatorluğun başına geçen Atilla, bir süre sonra kardeşi öldürülünce, tuna kıyılarından çin seddine kadar uzayan imparatorluğun tek hakimi oldu. Atilla daha sonra Avrupa'nım titreten bir cihangir olarak dünya’ya nam salmıştır.


Gençliğini barış için rehin olarak roma’da geçiren Atilla, bu nedenle orada roma kültürünü incelemiştir. Latince’yi de anadili gibi öğrenmiştir.

Hükümdar olduktan sonra, Romalılar hakkında bütün bu bilgilerini en iyi şekilde değerlendirmeyi başarmıştır.


Attila, Batı Roma üzerine yapacağı sefer için hazırlanırken, bir yandan da diplomatik ataklarını sürdürür. Batı Roma İmparatoru III. Valentinianus, kız kardeşi Honoria’yı tahta ortak olmaması için bekar kalmaya zorlanır. Fakat sarayda patlak veren bir skandaldan sonra kız kardeşini İstanbul'a gönderir ve sarayda göz hapsinde tutar. Honoria, gizlice Attila’dan yardım ister. Ayrıca ona altın bir nişan yüzüğü de gönderir. Teklifi kabul eden Attila, Valentinianus’dan nişanlısının hissesine düşen Galya bölgesini başlık (drahoma) olarak ister. Attila karşısında zor durumda bulunan kuzeni Doğu Roma İmparatoru II. Theodosios’un bu talepleri desteklemesinden korkan imparator, Honoria’yı 450 ilkbaharında Roma’ya geri çağırıp evlendirir. Bunun üzerine savaş tehdidinde bulunan Attila, Doğu Roma imparatoru II. Theodosios’un 450’de av esnasında atından düşerek ölmesi üzerine, Theodosios’un kardeşi Pulcheria ile evlenerek, birçok bakımdan zor durumda olan yeni Doğu Roma İmparatoru’na da (Markianos) isteklerini kabul ettirir, kendisini sağlama alır.

Attila'dan bahseden önemli destanlardan biri, Nibelungen Destanıdır. Hun – Germen çatışmalarını anlatan bu destanda, Attila, Etzel ismiyle geçmektedir. Etzel, kudretli bir otoriteye sahip, barış yanlısı bir hükümdardır. Savaşçılığı ise, sadece asilere karşı kılıç kuşanması anlatılarak göz önüne serilmiştir. Aynı destanda, Attila'nın asil ruhlu bir hükümdar olduğu da belirtilir. Hatta, Avrupa Hun İmparatorluğu’na başkentlik yapan Etzelburg isminin de, bu efsanedeki hükümdar isminden, yani Attiladan geldiği bilinmektedir. Attila, Aetus ile Katalon Savaşında karşılaşmış, Roma ordusunu darmadağın etmiştir. Bu sıralarda, Batı Got Kralı Theodeirch de öldürülmüştür.

Attila, Batı Roma İmparatorluğu’na akın etmeyi tasarlamış ve bir de sefer planlamıştır. Sefere hazırlık aşamasında, Papanın araya girmesiyle akınlarını iptal eden Attila, Romalıları haraca bağlamıştır. Bu olay nedeniyle, Papanın diz çöktüğü tek insan evladının, Attila olduğu anlatılmaktadır. Büyük İmparator Attila, M.S. 453 yılında, evlendiği gün, yeni ve son eşi tarafından katledilmiştir.

Batı roma imparatorluğunu fetheden atilla doğu roma imparatorluğu için bahaneler aramaya başlamış ve politik bir sebebi bahane ederek doğu roma’ya saldırmış ve ele geçirmiştir.

Tıpkı büyük iskender gibi dünya’ya hakim olmak hırsı ile yaşayan Atilla bu büyük emelini tamamen gerçekleştirmemiştir. Ancak tarihin tanıdığı en büyük liderlerden biri olmuştur.

Atilla yalnız büyük bir istilacı ve yaman bir komutan  değil aynı zamanda mükemmel bir hükümdardı. Tarih onu milletine medeni bir düzen veren ve dünya’da ilk posta teşkilatını kuran kişi olarak tanımıştır.

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 874272
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.