/ EĞİTİM

Uyku ve Matematik Başarısı

08 Kasım 2019

Okula giden çocuklar akşam saat 10.00’dan önce uyutulmalıdır.Uyumak için o saati kaçıran çocukların öğrenme fonksiyonları olumsuz etkilenebiliyor. Bundan dolayı çocukların her zaman aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmaları gerekiyor.

ÖĞRENME UYKU SIRASINDA GERÇEKLEŞİR

Uyku, hem bedenin, hem de beynin dinlenmesi için çok önemlidir.Gün içinde öğrenilen verilerin beyne işlenmesi uyku sırasında olur. Öğrenilen bilgileri birbiriyle ilişkilendirilme, hafızaya yerleştirilme ve öğrenilen verilerden doğru çıkarımlar yapılabilme yetisi uykuda gerçekleşiyor.Tabii genetik ve çevre faktörleri ve zeka seviyesinin yanında kaliteli uykuda okul ve matematik başarısında etkili oluyor. 

ANNE VE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER:

İlkokul öncesi çocukların günde 11-13 saat, ilk ve orta öğretimdeki çocukların 10-11 saat, lise çağındaki çocukların ise en az 9 saat uyuması gerekir.

- Çocukların uyku düzeni olmalı. Her gün aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmaları sağlanmalıdır.

- Uykudan 1-1,5 saat önce yaptırılacak banyo, çocuklarda uykuya eğilimi artırır.

- Uyku öncesi çocukların hareketli oyunları azaltılmalı, birlikte kitap okumak gibi ortamlar oluşturularak çocuğun uykuya geçişi kolaylaştırılmalıdır

- Uykudan hemen önce bilgisayar, cep telefonu, tablet, televizyon gibi cihazlardan çocukların uzak tutulması gerekiyor. Uykudan en az bir saat önce bu cihazların kullanılmaması önemlidir.

- Çocukların yatak odasının karanlık, sessiz ve 23-24 derece sıcaklıkta olması ideal olanıdır.

- Yatağa çok aç ya da çok tok bir şekilde gitmemelidir.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 952235
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.