/ SAĞLIK

Havuç ve Havucun Faydaları Nelerdir?

21 Ekim 2019

Havuç,  bitkiler arasında sebze sınıfında yer alır. Ülkemizde tercihen tüketilen turuncu havuçtur. Mor renkteki havuç şalgam ve turşu yapımında kullanılmaktadır. 

Havuç Anadolu ile beraber Yeni Zelanda, Avustralya, Afrika ve Akdeniz civarında çok yaygın yetişmektedir. Havucun 60 civarında türü bulunmasına karşın en çok tüketilen türleri 5-6 adet kadardır. Havuç ve çeşitleri vitamin yönünden çok zengin olmalarıyla bilinmektedir.

Havucun A vitamini yönünden zengindir. Beta karoten denince akla ilk gelen sebzelerden birisidir. İçeriğindeki vitaminler ve yararlı maddeler sayesinde havuç çok sayıda hastalık için mucizevi bir sebzedir.Bu konuda Prof.Saraçoğlu'nun şu tespitleri bulunmaktadır.

-Erken bunama (demans)
-Alzheimer
-Kalp krizi
-Deri ve akciğer kanseri
-Kronik baş ağrısına

karşı da önleyicidir. 

Son birkaç yıldan bu yana yapılan araştırmalar havucun hem düşünme gücünü artırdığını hem de iktidarsızlığa karşı önleyici güç olduğunu ortaya koymaya başlamıştır.

Adnan Saraçoğlu Havuç hakkında şu tavsiyelerde de bulunmaktadır.

Havucun en çok gözlere iyi gelir bilirsiniz. Yapmış olduğum araştırmalara göre gözlerimiz için havuçtan çok daha faydalı ve güçlü olan sebze domatestir. Havuç bol miktarda A vitamini içerdiğinden dolayı gözler için faydalıdır. Ancak burada bilmemiz gereken nokta A vitamininin yağda çözünen bir vitamin olmasıdır. Havuç suyunu doğrudan içtiğimiz taktirde içerdiği A vitamininden tam anlamıyla istifade edemeyiz.

İçerdiği A vitaminini büyük bir oranda vücudumuza kazandırmak istiyorsak, bu taktirde bir bardak havuç suyunun içerisine iki-üç damla sıvı yağ damlatmamız gerekir. Damlatılan bu sıvı yağ havucun içerdiği A vitamininin çok daha büyük oranda vücudumuz tarafından emilmesini sağlayacaktır.

ÖNEMLİ NOT:Bu sitedeki bilgiler bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka uzman doktorunuza başvurunuz

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 430499
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.