/ SAĞLIK

Kerevizin Faydaları

21 Ekim 2019

Maydanozgillerden, kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan kokulu bir bitkidir.

Kereviz, maydanozgiller familyası içinde, batı ve kuzey Avrupa sahil bölgelerinin ve özellikle de bu bölgelerin çukur ve sazlık kesimlerinin yerlisi olduğu kabul edilen, yenilebilir, iki senelik bir bitkidir. Bir metreye kadar boy atabilir. Çiçekleri krem rengine çalan beyaz renkte, 2-3 mm. çapındadır.
 
Kerevizin meyveleri ( tohumları ), otu ve kökünden istifade edilir. Köklerinden yemek, yaprak ve sapalarından salata yapılır. Fakat genellikle tohumları şifa maksadı ile kullanılır.

Kerevizin bilinen 20 kadar alttürü mevcuttur
 
Büyük gövdeli kereviz genellikle İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde taze yaprak ve yaprak saplarından salata yapmak için kullanılır. Bu nedenle genellikle bu ülkelerde yetiştirilir. Yabani kereviz kökleri ince bir pancar köküne veya iri bir havuç'a benzer bu tür diğerlerinden daha keskin kokuludur, bu sebeple aroma veya yabani kereviz diye de anılır.


Çiçekleri 3-6 mm büyüklüğünde, kalp şeklinde, beyaz, sarımsı beyaz veya yeşilimsi beyaz renkteki taç çiçeklere sahiptir. Takriben 10-15 çiçek bir şemsiyeciği ve 8-16 şemsiyecikte bir şemsiyeyi oluşturur. Meyveleri 1-2 mm büyüklüğünde üzerinde yay gibi üç çıkıntı bulunur, tüysüz, parlak, esmer renkli, özel kokulu, yastı ve köşeli veya yuvarlaktır.

 Vatanı doğu Akdeniz ülkeleri olan kereviz Türkiye'nin hemen her yöresinde yetiştirilebilir.

Dallı kereviz taze yaprak ve yaprak sapları Mayıstan Ekime kadar kesilerek kullanıla bilir. Yumruları ( kökleri ) Ekimde sökülerek çıkarılır, yıkanır ve yemek yapmada kullanılır. Tohumları Ekimden Kasıma kadar toplanır ve kurutulur ve de kaldırılır.

İlk zamanlar sadece yabani kerevizin var olduğu ve bunun kültür bitkisi olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte çeşitli formlar oluşmuştur. Kerevizin M.Ö: 1000 yıllarından beri yani Firavunlar zamanından beri yetiştirildiği bilinmektedir.

Avrupa, Akdeniz havzası ile Kafkasya'da yetişen yabani kerevizlerin ayıklanma ve ıslahı ile elde edilmiş iki yıllık, çok kokulu, otsu tarım bitkisidir. Ülkemizde bolca yetiştirilmekte olan kereviz, 30-100 cm. boylanabilir. Yumru kökleri şişkin, etli ve lifli; 2-5 yaprakçıktan oluşan yapraklan çok parçalı ve yaprak sapı olukludur. Bitkinin kökü gelişkin olanlarına kök kereviz, sapı gelişkin olanlara ise sap ya da yaprak kereviz denir. Kereviz bitkisi birinci yılında yalnızca kök ve yapraklarını geliştirir, ikinci yılında sapı sürerek beyaz ya da sarımsı renkte çiçeklerini açar ve tohum verir. Tohumları 1,5-2 mm. uzunlukta, esmer renkli ve özel kokulu olur. Güneşli, sert rüzgarlardan korunmalı yerleri; nemli, suyu iyi akıntılı ve bitek toprakları seven kereviz bitkisi, tohumlarıyla çoğaltılır. Ancak, fide halindeyken yeri değiştirilerek şaşırtma yapılmalıdır.

Kereviz Yararları

Vitaminler, mineral tuzlar ve diğer besleyici maddeler yönünden zengin bir bitki olan kerevizin, kök ve yaprakları makbul bir sebze olarak bolca tüketilir. Körpe yaprakları kurutulup ezilerek bazı yemeklere çeşni vermesi için katılır, içerdiği minerallerden başka, % 2-3 oranında apiol adlı uçucu yağı içeren tohumları, öğütülüp kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır. Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.

Uyarıcıdır, İdrar söktürücüdür, Kanı temizler, Gaz söktürücüdür, İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır, Sinirleri yatıştırır, Bedeni güçlendirici toniktir .
Romatizma, artrid ve gut tedavisinde olumlu etkileri vardır .

Kerevizin şifalı ürün olarak kullanımında öncelikle idrar sökücü (diüretik) özelliği akla gelmektedir.

Kereviz haşlanmış sebze olarak ,salatası veya çorbası yapılarak yaygın şekilde tüketilen bir gıda maddesidir. 

ÖNEMLİ NOT:Bu sitedeki bilgiler bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka uzman doktorunuza başvurunuz

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 181640
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.