YEMEK TARİFLERİ / Aşure Tarifleri

Ballı Aşure

12 Ekim 2019

Malzemeler:

2 su bardağı buğday

½ su bardağı fasulye (tercihen ispir fasulyesi)

½ su bardağı nohut

½ su bardağı kuru üzüm

1 su bardağı fındık içi

1 adet portakal kabuğu rendesi ve suyu

3-4 adet kuru incir

4-5 adet kuru kayısı

Tatlandırmak için bal

Üzerini süslemek için; tarçın, nar taneleri, iri kıyılmış fındık içi, kayısı, incir, kuru üzüm, kuru dut, mandalina dilimleri, ananas, kivi



Yapılışı:

Geceden buğdayı ayıklayıp soğuk suyla birkaç defa yıkadıktan sonra, üzerini 2-3 parmak örtecek şekilde soğuk su koyarak ıslatalım. Kuru fasulye ve nohudu da aynı şekilde yıkayarak, soğuk suyla ıslatalım. Sabaha kadar bu şekilde bekletelim.

Ardından bu sularını dökelim. Nohudu ve fasulyeyi tekrar üzerini iki-üç parmak geçecek kadar soğuk su ilave ederek ayrı ayrı tencerelerde pişmek üzere ocağa alalım. Ayrı tencerelerde pişirmemizin sebebi her iki bakliyatın pişme sürelerinin farklı olmasından ileri geliyor.

Farklı sürelerde pişen nohut ve fasulye de şöyle bir özelliğe lütfen dikkat edelim. Nohut ve fasulye öyle pişirilmelidir ki elimize aldığımızda çok pişmiş ama dağılmayacak şekilde olsun. Adeta lokum kıvamında olsun. Çünkü aşureye katıldıklarında şeker bunları biraz sertleştirecektir. Fasulyeleri sakın süzüp bekletmeyin, parçalanırlar.

Buğdayı birkaç kez daha soğuk suyla yıkayarak tüm kepeğinin gitmesini sağlayalım. Sonra üzerini üç-dört parmak geçecek kadar soğuk su koyarak kaynatalım. Bu şekilde yaptığımız buğdayı, pişene kadar karıştırmaya gerek yok. Kaynadıktan sonra da sakın ha kapağını kapatmayın, yoksa taşar.

Bu arada yıkayıp, bir saat kadar ılık su içerisinde beklettiğimiz kuru kayısı ve kuru incirleri tavla zarı büyüklüğünde doğrayalım. Aşure tatlı kaşığı ile yeneceği için bu kaşığın içine rahat bir şekilde sığacak büyüklükte olmalıdır malzemeler. Yani kaşığı aşureye daldırdığınızda en az 5 çeşit malzeme kaşığa sığabilmelidir. Yoksa kocaman bir kayısı veya incir kaşığa gelirse yediğiniz aşure olmaz. Aynı şekilde yıkanmış kuru üzümleri de ılık bir su içerisinde bir saat kadar bekletelim. Meyvelerin bir miktar renklerinin çıktığını göreceğiz. İşte bu suyu kullanmayıp, döküyoruz.  Böyle zahmetli hazırlanan malzemeler sayesinde aşure berrak bir renk alıyor. Aksi halde ana tencerede bu işlemleri yaparsak, aşuremiz koyu bir renkte olur.

Güzel bir şekilde pişen buğdaya, haşlanmış olan nohudu ekleyelim. Bu şekilde beş-on dakika kadar kaynatalım. Gerekirse sıcak su ilavesinde bulunalım.  

Ardından fasulyeyi ilave edelim. Her malzeme ilavesinde kaynama bir süre duraklayacaktır. Dolayısıyla her seferinde kaynamanın başlaması beklenmelidir. Yalnız malzemelerin teker teker eklenmesi aşamasında ara-sıra karıştırmayı ihmal etmeyelim. Zira hem dibi tutabilir hem de üzeri kabuk bağlayabilir.

Son olarak minik bir şekilde doğradığımız kuru meyveleri katalım. Portakal kabuğu rendesini ve portakal suyunu da ilave edelim. Portakal kabuğunu tercih etmeyenler bunu yerine limon kabuğu rendesi veya biraz şekerle birlikte haşlanmış elma ya da ayva kullanabilirler. 

Tüm bu işlemlerden sonra bir taşım kaynatıp, altını kapatalım. Dileyen 1 kahve fincanı gülsuyu koyarak 2 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatabilir. Aşureye adını veren balı şeker yerine bu aşamada damak tadımıza göre ilave edelim. Bal ilave ettiğimiz için aşuremizin rengi hafifçe bir sarılıkta olacaktır. İşlem bitmiştir.

Kâselere alacağımız aşureyi iri kıyılmış fındık içiyle karıştırdıktan sonra, servis kâselerine pay edelim. Üzerini kabuk bağladıktan sonra kırık ceviz, fındık, kuş üzümü, dolmalık fıstık, toz Antep fıstığı ve nar taneleri koyarak güzelleştirebiliriz. İsteğe bağlı olarak malzemeleri azaltıp çoğaltabiliriz.

Kaynak:herrenk.com

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 174974
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.