YEMEK TARİFLERİ / Aşure Tarifleri

Muharremin Sultanı Aşure

12 Ekim 2019

Aşure için malzemeler:

3 su bardağı buğday

1 su bardağı nohut

1 su bardağı fasulye

½ kâse kuru üzüm

1 çay bardağı pirinç

1 su bardağı süt

1,5 çorba kaşığı nişasta (duruma göre kıvam bağlamak için)

Yaklaşık 3 litre su

1 çimdik tuz

4–5 su bardağı şeker (miktarı isteğe bağlı)

4–5 karanfil ve 1 tatlı kaşığı mahlep

(İsteğe bağlı olarak ya da karanfil ve mahlep yerine içine; 1 vanilya / üzerine tarçın, portakal kabuğu rendesi, Hindistan cevizi)

Yine isteğe bağlı olarak değişik kuru meyve ve kuru yemişler: Kayısı, incir, fındık, ceviz vs...



Aşurenin hazırlanışı:

Buğdayı, nohut ve fasulyeyi güzelce yıkayıp ayrı ayrı olarak soğuk suyla ıslatıyoruz. Bir gece önceden ıslattığımız bakliyatları ayrı ayrı pişiriyoruz. Daha sonra geniş büyükçe bir tencereye buğdayı alıyorum. Üzerine biraz sıcak su ilave edip kaynamaya bırakıyorum. Kaynayan buğdaya fasulye ve nohudu da ilave ediyorum. Bu şekilde 10 dakika kaynattıktan sonra devam eden malzemelere biraz suda bekletip, yumuşamasını sağladığım kuru üzümleri, kayısıları, portakal kabuğu rendesini ve ayrıca haşlayıp hazır ettiğim pirinçleri ilave ediyorum. Kaynattığım sütü de ilave edip bu şekilde malzemelerin lezzetlerinin harmanlanmasını ve misler gibi kokan, güzel bir aşurenin ortaya çıkmasına doğru yaklaşıyorum. Son olarak vanilya ve şekeri ilave edip, kıvamını kontrol ettikten sonra altını kapatıyorum. Sıcak sıcak servis kâselerine pay edip, üzerini istediğim kuru yemişlerle tamamlıyorum.

Not: Son aşamada kıvamı kontrol edilip koyu olduysa sıcak su ilavesinde bulunulabilir. Suyu duru oldu ise bir miktar buğday nişastası ile kıvamı bağlanılabilir.

Ayrıca portakal kabuğu rendesi yerine en son gülsuyu ilave edilerek de hazırlanabilir.

Aşurenin içine koyacağımız kuru incirleri mutlaka ocağın altını kapattıktan sonra koymamız gerekir. Aksi halde incir aşurenin rengini karartabilir. Malzeme listesindeki süt de tercihe göre koyulmalı. Bu arada bir not daha:

Benim gibi az şekerli seviyorsanız 3 su bardağı şeker kullanmanızı tavsiye ederim. Ama tatlı, hakkını vermeli şöyle bal tadında olmalı diyorsanız malzeme listesinde verdiğim ölçüyle yapabilirsiniz.

Ayrıca buğdayı haşlarken ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin. Çünkü buğday çok yoğun nişasta içerdiğinden dibe çöküp, tencerenizin dibi tutabilir.

Kaynak:herrenk.com

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 139009
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.