YEMEK TARİFLERİ / Aşure Tarifleri

Öğrenci Aşuresi Tarifi

12 Ekim 2019

Aşure Malzemeleri:

2 su bardağı aşurelik buğday+2 litre su pişirmek için+2 litre su demlendirmek için

1 su bardağı nohut (Akşamdan ıslayalım ve haşlayalım.)

1 su bardağı kuru fasulye (Bir taşım kaynatıp, bu suyunda 3-4 saat bekletelim. Daha sonra haşlayalım.)

2 yemek kaşığı pirinç

1 çorba kasesi kuru kayısı (Ilık suda 5-10 dakika bekletilip daha sonra minik bir şekilde doğranacak.)

7-8 adet kuru incir

2 yemek kaşığı kuş üzümü

1 adet narın taneleri

1 adet portakal kabuğu rendesi

1 su bardağı süt

3 su bardağı toz şeker

Ceviz, fındık, fıstık, kırık leblebi, dut kurusu, tarçın



Aşure Nasıl Yapılır?

Birinci aşama: Öncelikle aşurelik buğdayı çer-çöpünden ayıkladıktan sonra birkaç sefer yıkayalım. Üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su koyup kapağını kapatalım. Bu işlemi sabahtan yaptıysanız akşama kadar bu şekilde kabarması için bekletelim.

İkinci aşama: Aşurelik buğdayı bu kadar beklettikten sonra bu suyunu süzelim. Tekrar üzerini 3-4 parmak geçecek kadar  (ben 2 litre su koydum) su koyup bu sefer ocak üzerinde pişmeye bırakalım. Bunun için bir süre veremiyorum. Ha bu arada dikkat tencerenin kapağını kapatıp aşurenizi taşırmayın! Bir de ocak temizlemekle uğraşırsınız.

Üçüncü aşama: Buğday pişmiş ve tüm suyunu ya da büyük bir kısmını çekmişse üzerini 2-3 parmak geçecek kadar kaynar su ilave edip altını kapatalım. Şöyle güzelce karıştıralım ve kapağını kapatalım. Bu işlemi yaptığımızda vakit akşam yemeği sonrasıysa bu şekilde sabaha kadar buğdayımızı demlendirelim.

Dördüncü aşama: Sabah olduğunda göreceksiniz ki buğday suyu yine çekmiş. Çekme sebebi buğdayın içindeki nişastanın açığa çıkması. Rahat bıraktığımız ve bu sayede bünyesindeki nişastanın çoğunu içinde bulunduğu suya salan buğdayımızın bu durumu sonrasında çok işimize yarayacak. Bu işlemi es geçersek sonrasında aşuremiz soğuma ve bekleme aşamasında suyunu çokca çeker ve kaskatı bir duruma gelir. Sanırım böylesi bir durumla karşılaşmak istemeyiz.

Beşinci aşama: Sırasıyla nohut ve fasulyelerimizi de hazırlayalım. Bunun için nohutu akşamdan normal suyla ıslatalım. Daha sonra düdüklü tencere de veya normal tencere de pişirelim. Dilersek piştikten sonra nohutların kabuklarını soyabiliriz. Bu biraz da sizin uğraşma isteğinizle ve nohutunuzun kabuğunun kalınlığıyla alakalı. Fasulyeyi ise; normal suyla ocağa koyup bir taşım kaynatalım. Bu şekilde 4-5 saat bekletelim. Daha sonra bu suyunu süzüp tekrar su ilave ederek pişirelim.

Altıncı aşama: Şimdi güzelce şişen buğdayımızı diğer malzemelerle buluşturma aşamasına geldik. Bunun için buğdayı büyükçe bir tencere içerisine boşaltalım. Buğdayın su ile olan kıvamı sulu muhallebi kıvamında olmalı. Bunun için 1,5-2 litreye yakın sıcak su ilave edelim. Yalnız bunu bir seferde değil de birkaç defa da ekleyelim. Karıştırarak ve kıvam kontrolü yaparak! Bu arada tahta bir kaşıkla sürekli karıştırmayı ihmal etmeyelim. Zira aşure çok çabuk dip tutar! Dip tutması yine nişastadan. Ah şu nişasta!! Şaka şaka bu nişasta aslında başrol oyuncusu gibi bir şey. Aşurenin tüm kıvamını bağlayan ‘o’. Diğer malzemeler yardımcı oyuncu.

Yedinci aşama: Aşure de tüm siyah malzemeleri örneğin kuş üzümü, sarı ya da siyah üzüm gibi, incir ceviz gibi malzemeleri en son koyuyoruz. Aşuremizi karartmasın diye. Bu yüzden bu aşamada bunları katmaya daha epeyce vakit var. Bu arada kuş üzümü ve kuru inciri 10 dakika kadar ılık su içerisinde bekletelim ki siyah suyu bir miktar çıksın.

Sekizinci aşama: Sırasıyla haşladığımız ve suyunu süzdüğümüz fasulyeleri ve nohutları ilave edelim. Karıştırmaya devam ederek. (Nohutların kabuklarını soyarsak daha iyi olur.)

Dokuzuncu aşama: Bütün veya iri kırılmış fındık içlerini de ekleyelim. İsterseniz kabuğu soyulmuş badem de ekleyebilirsiniz. Biraz ılık suda bekletip istediğimiz büyüklükte doğradığımız kayısıları da katalım.

Onuncu aşama: Bu aşamada aşurenin renginin daha beyaz olmasını isterseniz süt de ekleyebilirsiniz. Ben ekledim. Hem görüntü hem de lezzet için. Sütümüzü de ekledik. Şimdi sanırımın sıra portakal kabuğunda. Bunları da ilave ettik mi geriye son ana malzememiz kalıyor. O da toz şeker.

Toz şekerini de artık katabiliriz. Toz şekeri bu şamada ilave etmemizin sebebi şekerin sulandırma özelliğinden dolayı.

Artık şöyle bir karıştırıp kıvamını kontrol edebiliriz. Aşurenin suyu biraz akıcı olmalı. Bildiğimiz çorbalar gibi de değil yalnız! Altı açıkken ve bir taraftan da karıştırırken servis kaselerine aşureyi pay edelim. Bu aşama da mutfak yamaklarından istifade edebilirsiniz.

Aşuremizin üzeri kabuk bağlayınca üzerini süsleyebiliriz. Sıcak sıcak süslemeye kalkışmayalım. Aksi taktirde malzemeler dibe çöker. Artık göz ve damak zevkinize bağlı olarak istediğiniz şeyle süsleyebilirsiniz aşurenizi. Ben fındık, fıstık, ceviz, kuru incir, tarçın, mandalina dilimleri ve nar taneleriyle süsledim. 

Kaynak:Herrenk.com

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 461084
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.