/ SAĞLIK

İğde İle Tanıştınız mı?

06 Ekim 2019

Şekil olarak zeytini andıran iğde, faydalı meyveler arasında yer alır. İğde ağacı; birçok şartlar altında yetişebilen bir bitkidir.Ağacının görünüşü ve kokusuyla dikkatleri üzerine çeken iğde, kendine has tadıyla da özel bir meyvedir.

İğde, oval ve kabuklu meyvelere sahip bir bitki türüdür. İğde bitkisi, ülkemizin karasal iklime sahip bölgelerinde sıklıkla yetiştirilmektedir. İğde rengi, sarı ve kahverengi tonlarındadır ve ağacı da kışın yapraklarını döker.

İğde kelimesinin anlamı konusunda net bir bilgi yoktur. Dünyanın birçok yerinde yetişen bu bitkinin bilimsel cins adı Elaeagnus’ tur. Elaeagnaceae familyası içerisinde yer alan bu bitkinin değişik çeşitleri vardır. En yaygın türlerinden birisi kuş iğdesidir. Kırmızı iğde ve japon iğdesi gibi birçok alt türü de mevcuttur.

Güzel kokmasıyla ünlü olan bitkiden iğde esansı ya da iğde parfümü yapılabilmektedir. İğde kokulu parfüm, bu bitkinin enfes kokusunu bilen herkesin seveceği özgün bir aromaya sahiptir. İğde çiçeği kokusu kadar görüntüsü ile de beğeni toplamaktadır. Yararlı yönleriyle göz dolduran iğde ağacı hikayesi ile de adından söz ettirir. Zor koşullara başarılı bir şekilde adapte olabilen iğde, güzelliği ile de bahçelere renk katar.
İğde Ağaçları Nerede Yetişir? Özellikleri Nelerdir?

İğde ağacı, kökünde azot depolayabilme özelliğine sahip olduğundan verimsiz topraklarda da yetişebilir. İğde ağacı özellikleri arasında kuraklığa dayanıklı olması da ilk sıralarda yer alır. Bu özelliği dolayısıyla erozyonla mücadele edilen alanlarda dikimi yapılmaktadır. İğde ağacı çiçeği ve hoş kokusu nedeniyle sıklıkla bahçe kenarlarına dikilmektedir.

Ülkemizde iğde yetiştiriciliği genellikle İç Anadolu bölgesinde gerçekleştirilir. Soluk yeşil bir renge sahip olan yaprakları oldukça güzel bir görünüm ortaya çıkarır. Birçok hava koşuluna uyum sağlayabilen iğde ağaçları yaklaşık 7 metreye kadar uzayabilir ve haziran ayı civarında çiçek açan iğdelerin yaprakları yeşil renklerini muhafaza edebilir. İğde, güzel kokusu ve sağlığa faydasının yanında estetik görünümüyle de oldukça ünlü bir bitkidir.

İğde yetiştiriciliği, iğde ağacı fidanı ya da iğde tohumu ile yapılabilir. Tohumla yetiştiricilik için tohumlara uygun şekilde katlama işlemi gerçekleştirilir. Katlanan tohumlar ise ilkbahar mevsiminde ekilir. İğde kırsal alanlarda kendiliğinden de yetişebilir.

İğde meyvesi olgunlaşınca dış tarafındaki kabuk toprak rengini alır. Bu evrede olgunlaşma sürecini tamamlayan meyve yenilebilir hale gelir. İğde ağacının kırılmış dalları, güzel kokulu bir süs bitkisi olarak evlerdeki vazolarda suya konularak muhafaza edilebilir. İğde ağacının tomurcukları kısa, sürgünleri dikenlidir. Çalı şeklinde türleri de olan iğde ağacı pek uzun ömürlü bir ağaç değildir. İlkbahar sonlarında çiçeklenen iğde ağacının yaz ortalarında budanması yararlı olacaktır.


İğdenin Faydaları Nelerdir?


İğdenin faydaları arasında en fazla bilineni böbrek rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olmasıdır. İğde, böbreğin ideal biçimde çalışabilmesine destek sağlar.
İğde tüketiminin ağzı ve diş sağlığı açısından da yararlı olduğu belirtilmektedir.
İğde hurması aslında iğde meyvesine verilen farklı isimlerden birisidir. İğde hurmasının faydaları da iğde ile aynıdır. İğde çekirdeği ve tadı ile hurmaya benzediğinden bazen bu isimle de anılır. İğde meyvesi hazımsızlığa iyi gelir.

Taze iğde midenin rahat bir şekilde çalışmasına yardım eder. Mide bulantılarının önlenmesine katkı sunar. İğde gaz yapar mı şeklinde soruları olanlar aşırı tüketimden kaçınılmalıdır zira fazla tüketilirse gaz problemlerine neden olabilmektedir.

C vitamini bakımından zengin bir meyve olan iğdeyi kışın tüketmek bünyenin güçlenmesini sağlayacaktır. Bu sayede soğuk algınlığına karşı vücudun korunmasına da destek olur.

Özellikle Uzak doğu ülkelerinde iğde kullanımının cilt rahatsızlığı geçirenler için faydalı olduğu düşünülmektedir.

Sıkça sorulan iğde zayıflatır mı sorusuna cevap vermek gerekirse, iğde ile zayıflama gibi bir yöntemin olmadığı söylenebilir. İğde diyeti şeklinde bir diyet olmasa da, iğdenin az kalori içermesi kilo almak istemeyenler tarafından rahatça tüketilmesini sağlar.

ÖNEMLİ NOTBu sitedeki bilgiler bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka uzman doktorunuza başvurunuz

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 523136
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.