DİĞER / Güncel Bilgiler

Silikon kalıpların diğer klasik kalıplardan farkı nedir? Avantajları nelerdir?

09 Eylül 2021

Öncelikle pratik ve kullanışlıdır. Esnek ve yapışmayan yüzeyi sayesinde yağa ihtiyaç duymadan keklerinizi kolayca pişirebilir ve kalıptan rahatça çıkarabilirsiniz.

Metal kalıplar normal şartlarda kullanılsa bile kullanımlardan doğan deformasyonlar sonucu, kısa bir süre sonra yapışmama ve sağlıklı olma özelliğini yitirir. Silikon kek kalıpları ise kullanma prospektüsüne uyulduğu sürece yıllarca kullanılabilir.

Plastik kaplar sıcağa dayanıklı değildir. Fırında kullanılmamalarının dışında içine konulan sıcak yiyeceklerle bile etkileşime geçerek insan sağlığına zararlı hale gelirler. Cam kaplar aslında en güvenilir, en sağlıklı kaplardır fakat onlarında kırılma, çatlama riski ve yüzeyine dokunan malzemelere yapışma özelliği vardır.

Kendi yüzeyine dokunan malzemelere yapışmaz bu yüzden kullanırken yağa ihtiyaç duyulmaz Pişen kekin kalıptan çıkması teflon kalıplara göre bile daha kolaydır. Pişen yiyeceği kalıptan çıkarmadan önce 15 dk. Kadar soğuması için beklemek ve altından bir miktar oynatmak gereklidir.

Isıyı hızlı ve dengeli yayar. Kolay temizlenir, deterjan gerektirmez. -25 ile +220 C arasında fırın, mikrodalga fırın, buzdolabı ve derin dondurucuda kullanılabilir.

Alırken neye dikkat edelim?

Diğer kaplara göre daha avantajlı gözüken silikon kaplar, yaklaşık 10 yıldır üretilmekte ve bu konuda aslında çok fazla çalışmaya da henüz erişilmemiş. Silikon pişirme kalıpları çok basit gibi görünmesine rağmen, üretimi oldukça zor ve yatırım maliyetleri yüksek ürünler.

Bu kapları alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında, % 100 silikon kapları tercih etmek ve kapların içerisine plastik katılmadığından emin olmak. Kapların Tarım Bakanlığı izni ile üretilmiş olup, Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Enstitüsü ve uluslar arası akredite laboratuardaki analizler yönünden Avrupa standartlarına uygunluğu belgelenmiş olup olmadığını kontrol etmek. Ve kesinlikle merdiven altı diye tabir edilen ucuz ürünleri almamak ve bilindik markaları tercih etmek.

Silikon kapların kullanım ve bakımı nasıl yapılır?

İlk kullanımdan önce sıcak su ile yıkayalım.

Uygulama yapmadan önce katı yağ ile hafifçe yağlayalım.

Özellikle yağ seviyesi düşük olan karışımlarda/tariflerde yapışmazlık özelliğini arttırmak için ince bir tabaka yağ (katı yağ) veya kakao tozu veya un uygulamanızı öneririm.

Kalıplarla uygulama yaptıktan sonra doğal yapışmaz özelliğini korumak için kaynayan suya, yaklaşık olarak 10 dk. süreyle daldıralım. Bu işlem silikonun gözeneklerini açar ve emilen yağı temizler. Silikon mutfak malzemeleri sıcak sabunlu su ve sünger ile elde yıkayabileceğimiz gibi bulaşık makinesi ile de temizleyebiliriz.

Kuvvetli deterjan, aşındırıcı sünger kullanarak veya bulaşık makinesinde temizlediyseniz, karışımın yapışmasını önlemek için bir sonraki kullanımınızdan önce, kalıbı sıcak su ile yıkayarak gözenekleri açmanızı, kuruladıktan sonra ince bir tabaka yağ sürmenizi tavsiye ederim.

Kalıbın içindekileri kesmek için kesici ve delici alet kesinlikle kullanmayın.

Kalıbı, ısı kaynaklarına doğrudan koymayın. Çıplak alev, ızgara, elektrikli soba gibi.

Boşken asla ısıtmayın.

Kullanım, öneriler ve bakım talimatlarını mutlaka uygulayın derim.

Pratik Silikon Pişirme Dondurma Saklama Kalıpları

Son derece sağlıklıdır. Kanserojen madde içermez. En azından aksi bir çalışma şimdilik yok.

-25 dereceden +220 dereceye kadar olan ısı aralıklarına dayanıklı olup fırın, mikrodalga fırın, derin dondurucuda yıllarca hiçbir deformasyona uğramaz.

Kullanılırken yağa ihtiyaç duyulmaz veya çok az yağ sürerek defalarca kullanabilirsiniz.

Esnek ve pratiktir.  Bu yüzden rahatça ters-yüz yapabilirsiniz. Kalıplarda yapılan ürünleri kalıptan formunu bozmadan kolayca çıkarabilirsiniz.

Isıyı çabuk üzerine aldığı için son derece homojen bir ısı dağılımı sağlar. Bu sebeple ürünün her tarafı eşit şekilde pişer. Ancak yine de diğer kaplarda uyguladığımız tariflerin pişirme püf noktalarına mutlaka riayet etmemiz gerekir.

Tatsız ve kokusuz olduğu için hazırlanan ürüne, ne koku ne de tat geçer.

Kaynak:http://www.herrenk.com/sdetay.asp?id=1016&did=2296

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 15126
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.