DİĞER / PRATİK BİLGİLER

Süzme Yoğurttan Yoğurt Mayalanır Mı?

09 Eylül 2021

İlk yoğurt nasıl yapılmış? Yoğurt sadece yoğurtla mı mayalanır? Benim bildiğim nohuttan, çam kozalağından ve çiğ tanesinden yoğurt mayalanabiliyor. Ancak hiç süzme yoğurtla yoğurt mayalandığını duymamış ve de aklımın ucundan geçirmemiştim. Ta ki bir gün evdeki yoğurdumun ekşi olması nedeniyle komşum Hediye ablanın kapısını çalana değin. Kendisi küçük tasın içinde mayalık süzme yoğurdu uzatınca ve

-Benimde evdeki yoğurdum ekşimiş. Bu süzme/torba yoğurdu. Bununla mayala... Deyinceye kadar.

-Eee peki bundan olur mu?

–Olur. Hem de pek güzel olur. Deyince mecbur  yılların tecrübesine itimat etmekten başka bir şey yapamadım. Sonucu heyecanla bekliyorum. 

Malzemeler:

4,5 litre süt

2 yemek kaşığı süzme yoğurt (torba yoğurt)


Süzme Yoğurtla Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır?

Yaklaşık on beş dakika kadar kaynattığım ve üzerinden birkaç bardak ılık halde içmek için aldığım sütüm biraz soğumuştu. Tekrar ocak üzerine alıp ısıttım.

Mutfakta benim için uygun bir yer olan mutfak masasının üzerine sofra örtüsünü birkaç kat yaparak serdim. Isınan süt tenceresini bunun tam ortasına yerleştirdim. Besmelemi çekerek;

Serçe parmağımı süte batırarak içimden 18’e kadar saydım. Bu süre sonunda sütün ılıklığını hissedip, parmağımı yakmadığına kanaat getirince, kâse içerisindeki süzme yoğurdun üzerine birkaç kaşık süt aldım. Bununla yoğurdu biraz yumuşattım. Daha sonra sütün kenarından süzme yoğurttan mayamı yavaş yavaş akıttım. Tahta kaşığı sütün içerisinde sallayarak mayanın dağılmasını sağladım.

Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp (bu aşamada sulanmasından endişe ederseniz, kapağı bir miktar açık da bırakabilirsiniz) kenarlardaki örtüyü tencerenin üzerine kapatarak, yoğurt tenceremi sardım. Ancak çok sıcak havalarda bu kadar sarmaya gerek yok. Onu da belirteyim. Bu şekilde yaklaşık 7 saat kadar beklettim.

Sabah namazı olunca yoğurdun tutup tutmadığını tencereyi hafif sallayarak kontrol ettim.

Üzerindeki örtüyü alıp, oda ısısında tencerenin soğumasını sağladım. Bu şekilde hemen buzdolabına kaldıracak olursanız, kapakta sıcak-soğuk dengesinden dolayı buharlaşma olacak ve yoğurdun üstü sulanacaktır.

En son ev yapımı yoğurdu mu buzdolabına kaldırdım.

Sizler 1 litrelik cam kavanozlara, küçük güveç kaplara günlük olarak da mayalayabilirsiniz. Ben yılların alışkanlığıyla henüz cam kavanozlara geçiş yapamadım maalesef.

KOLAY GELSİN.... 

Kaynak:http://www.herrenk.com/sdetay.asp?id=1016&did=2639

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 549146
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.