/ KEŞFET

Oylat ve Oylat Mağarası

25 Ağustos 2021

OYLAT
İnegöl turizminin temel taşını Oylat kaplıcaları oluşturur. İnegöl’e 27 km uzaklıktaki Oylat, Bursa- Eskişehir karayolunun 7. kilometresinden Domaniç yönüne girilerek ulaşılmaktadır. Kaplıcanın suları radyoaktif sıcak sular grubuna dahildir. Sıcaklığı 40,5 dececeyi bulan suyun; romatizma, kireçlenme, siyatik, hipertansiyon, ağrılı sinir hastalıkları, sürmenaj, cilt hastalıkları, kadın hastalıkları, mafsal ağrıları, stres, idrar yolları iltihabı, taş ve kum düşürme, mide ülseri gibi pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir.

Oylat’ın girişindeki halk arasında Sivrikaya olarak adlandırılan oluşum da görülmesi gereken yerlerden olup eski bir fay hattıdır.
Tertemiz havasını soluyarak yürüyüşler yapıp kuş seslerini dinlemek, çağlayanların köpüklerini seyredip büyülü bir dünyanın huzurunu yakalamak için Oylat’a gelmek gerekir. Oylat kaplıcaları modern tesisleri ile yerli ve yabancı turistleri her mevsim ağırlamaktadır.
 
OYLAT MAĞARASI
İnegöl’de yapılan çalışmalarda irili ufaklı 56 adet mağara bulunduğu tespit edilmiştir. Bunlardan 12 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığınca değerli bulunup tescil edilmiştir. Mağaralardan bazılarında eski dönemlere ait yaşam izlerine rastlanmıştır.

İnegöl turizminin diğer önemli bir parçası da Oylat Mağarası’dır. Mağara, İnegöl’ün 20 km. güneydoğusunda bulunan Hilmiye köyü ile Oylat Kaplıcalarının arasında ve Oylat kanyonunun sona erdiği noktada yer almaktadır. Birbirine bağlı iki kattan oluşan Oylat Mağarası’nın toplam uzunluğu 750 metredir. Bu uzunluğu ile Türkiye’nin sayılı büyük mağaralarındandır. Mağarada bol miktarda sarkıt, dikit, sütun, duvar, perde damlataşları ve damlataş havuzları bulunmaktadır.

Kaynak:http://www.inegol.gov.tr/oylat 

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 937347
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.