YEMEK TARİFLERİ / Geleneksel Lezzetlerimiz

KEDİ BATMAZ Yemeği ve Hikayesi

25 Ağustos 2021

Size bu yemeğin malzemeleri ve tarifi hakkında bilgi vermeden önce hikayesinden bahsetmek istiyoruz. Fakir bir ailenin Ali isminde genç bir çocuğu varmış. Ali, Fatma’ya aşık olur ve onunla evlenir.  Fakat Ali’nin annesi bir türlü gelinini sevemez ve devamlı gelininin bir açığını arar. Günlerden bir gün Fatma eşine güzel bir yemek yapmak ister ama evde un ve keşten başka bir şey yoktur. Bu malzemelerle nasıl bir yemek yapacağını bilemeyen Fatma, unu kaynayan suya koyar. Bir yandan yemeği karıştırır bir yandan da çaresizlikten ağlar. Fakat ortaya görüntüsü gayet hoş olan bir yemek çıkar. Yemeği gören kayınvalide, gelinini zor durumda bırakmak için yemeğin görüntüsünü bozmak ister ve hemen evdeki kedinin ayaklarını yemeğe bastırmaya çalışır. Fakat kedi ayaklarını toplar ve yemeğe basmaz. O günden sonra bu yemek “kedi batmaz” ismiyle hak arasında yayılır. 

        İlginç bir hikayesi olan bu yemeği yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ise mısır unu, buğday unu, kaz ciğeri tereyağı ve tuz. Öncelikle tencereye su ve tuz konulur. Kaynayan suya mısır unu ile buğday unu katılır ve yavaş yavaş karıştırılır. Bu karışım katı bir hal aldığında, bir parçası kaşık yardımıyla tabağa alınır. Üzerine kaz ciğeri kızartılır. Son olarak ise üzerine tereyağı eritilerek servis edilir. 

        Kedi batmaz yemeği halk arasında gotarma, cotarma ve hotturma isimleri ile de bilinir. Bolu Mengen’de bu yemek daha çok beş çayı saatlerinde ikram edilir.  

Kaynak:http://www.mengen.gov.tr/yoresel-yemeklerimiz

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 510282
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.