/ KÜLTÜR

Osmanlı’nın İlk Savunma Sanayi Tesisi

06 Kasım 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tarihi mekanı ihya ederken, mirası olan savunma sanayisini de ihya ettiklerini belirterek, “Yüzde 30’larda olan savunma sanayimizdeki yerlilik oranını Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yüzde 70’lerin üzerine çıkardık. Bu başarının arkasında ecdadımızdan aldığımız ilham var. Nasıl ki bu mekan olmasa, İstanbul’un fethi zorlaşacak belki de hiç gerçekleşmeyecekse; savunma sanayimizde yakaladığımız başarı olmasa bugün dış müdahalelere açık, komşuları gibi istikrarsızlaştırılmış bir Türkiye olurdu.” dedi.


Bakan Varank, Kırklareli Demirköy'de Vakıflar Genel Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı ile Kırklareli İl Özel İdaresi tarafından restore edilerek ayağa kaldırılan, Osmanlı Döneminde ilk savunma sanayi tesisi olarak kullanılan Fatih Dökümhanesinin Cami ve Sosyal Tesis 1. Etabının açılışını yaptı.


BİZANS SURLARINI YERLE BİR EDEN TOPLAR: İstanbul’un fethi sırasında, Fatih Sultan Mehmet Han’ın hocası Molla Gürani’nin yönlendirmesiyle burası fethe hazırlık için kullanılmaya başlanıyor. Yıkılamaz denilen Bizans surlarını yıkmak için bizzat Fatih’in çizimlerini yaptığı toplar burada dökülüyor. Dökülen topların talimleri Edirne’de yapılıyor ve ardından İstanbul’un fethinde o toplar Bizans surlarını yerle bir ediyor.

EN İLERİ TEKNOLOJİ: Bir çağı kapatıp bir çağı açan bu mekan, 19. yüzyılın sonlarına kadar aktif şekilde kullanılıyor. Osmanlı ordusuna yüzyıllarca hizmet veriyor. Burada yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkan yapılar, dökümhanenin, döneminin en ileri teknolojisine sahip olduğunu da bizlere gösteriyor.

SAVUNMA SANAYİSİNE HİZMET: Ergitme fırınları, hizmet alanları, üretim ve depolama tesislerinin yanında arkamda bulunan tarihi camisiyle, burası asırlarca Osmanlı savunma sanayisine hizmet vermiş. İşte böyle tarihi ve anlamlı bir mekanı ihya etme noktasında, başta Sayın Valimizin gayretleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Trakya Kalkınma Ajansımız, Kırklareli İl Özel İdaresi el ele verdiler.

SOSYAL TESİS ALANI: Öncelikle camimiz Edirne Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce yaklaşık 1 buçuk milyon lira maliyetle restore edildi. Bu mekanın daha rahat ziyaret edilmesini sağlamak için Trakya Kalkınma Ajansımız ve İl Özel İdaremizle; Turizm bilgilendirme ofisi, yöre halkımızın satış yapabileceği bir küçük pazar, otopark gibi bu mekanın çehresini değiştiren 1. Etap sosyal tesis alanının yapımını tamamladık. Bu projenin maliyeti de yaklaşık bir milyon lirayı buldu.


SAVUNMA SANAYİ: Bizler bu tarihi mekanı ihya ederken, bu mekanın mirası olan savunma sanayimizi de ihya ettik. Yüzde 30’larda olan savunma sanayimizdeki yerlilik oranını Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yüzde 70’lerin üzerine çıkardık. İşte bu başarının arkasında ecdadımızdan aldığımız ilham var. Nasıl ki bu mekan olmasa, İstanbul’un fethi zorlaşacak belki de hiç gerçekleşmeyecekse; savunma sanayimizde yakaladığımız başarı olmasa bugün dış müdahalelere açık, komşuları gibi istikrarsızlaştırılmış bir Türkiye olurdu.


BÖLGENİN KALKINMASINA KATKI: Fatih Dökümhanesi gibi bir değerin ihya edilmesi bölgemizin kalkınmasına da büyük katkılar sunacak. Burası savunma sanayimizin de bir anlamda temellerinin atıldığı yer. Ecdadımızın yeni teknolojilere önem vererek neleri başardığını yerinde görmek önemli.

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Fatih Dökümhanesi’nin Osmanlı’nın ilk savunma sanayi tesisi olarak çok büyük önem taşıdığını belirterek, bu kapsamda yapılan çalışmalara değindi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Burası Sanayi Bakanlığımızı çok yakından ilgilendiren, Osmanlı döneminden kalma önemli bir sanayi tesisi. İlk hidrolik sistemler kullanılmış ve sonuçta dökümhanesi var. Proje baştan aşağı çok kıymetli. Dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı başından beri işin içerisinde. 20 yıllık bir emek. Kazı çalışmaları yapılmış, ne yapılacağı ortaya konmuş. Çevredeki bu güzel hazırlık, işin nereye varacağının habercisi.” dedi.


TARİHİ FATİH DÖKÜMHANESİ

Tarihi kaynaklardaki bilgilere göre, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı toplar ve gülleler, tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi'nde yapıldı.  Dönemin ileri teknolojisi kullanılan dökümhanede, 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar aralıksız üretim gerçekleştirildi.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/osmanlinin-ilk-savunma-sanayi-tesisi

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 742504
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.