/ GÜNDEM

Yatırım Destek Ofisi Tarihi Binaya Taşındı

06 Kasım 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Tohumculuk alanında son yıllarda artan ivmeyi desteklemek ve yerli firmalarımızın rekabetçiliğini yükseltmek için kollarımızı sıvadık. Milli Hibrit Tohum Geliştirme Projesi'ni başlattık.” dedi.

TARİHİ BİNADA HİZMET VERECEK

Bakan Varank, Trakya Kalkınma Ajansı Kırklareli Yatırım Destek Ofisi'nin açılışını yaptı. Tarihi 150 yıl öncesine dayanan Dodoğlu Konağı’nın yaklaşık 1,5 milyon lira maliyetle aslına uygun şekilde restore edildiğini kaydeden Varank, Kırklareli Yatırım Destek Ofisi’nin bu binada hizmet vereceğini ifade etti. Varank, “Kırklareli'de hem şehrin tarihi mirasının yaşamasına katkı verip hem de hizmetlerimizi bu tarihi binanın ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Binanın içinde Kültür Turizm Bakanlığımızın bir Turizm Bilgilendirme Ofisi de bulunuyor. Bu açıdan da şehrin tanıtımı için binamız bilfiil hizmet veriyor.” ifadelerini kullandı.

 

46 MİLYON LİRALIK YATIRIM HACMİ

Kırklareli'nin önemli bir tarım, turizm ve sanayide ivme kazanan bir şehir olduğunu belirten Varank, Kalkınma Ajansının ve yerel paydaşların çabasıyla kentteki birçok yapının yok olmaktan kurtulduğunu kaydetti. Varank, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 864 projeye yaklaşık 114 milyon liralık destek verildiğini ifade etti. Bu projelerin 263'ünün Kırklareli'nde hayata geçirildiğini anlatan Varank, 46 milyon liralık yatırım hacmi oluştuğuna dikkati çekti.

KIRSAL TURİZMİ GELİŞTİRME PROJELERİ

Vize, Demirköy, İğneada ve Kıyıköy hattında Kırsal Turizmi Geliştirme Projelerine şimdiye kadar 15 milyon lira yatırım yapıldığını vurgulayan Varank, “Bölgede altyapının gelişmesi için proje destekleri sunduk. Dupnisa Mağarası'dan Fatih Dökümhanesi'ne kadar birçok cazibe merkezinin gelişmesini sağladık. Bölgede, koruma, kullanma dengelerini gözeterek, kırsal turizmin gelişmesinde öncü adımlar attık. Yatırım destek ofisimiz vasıtasıyla bugüne kadar 437 teşvik belgesi verildi. Bu belgeler sayesinde 11 milyar lira tutarında sabit yatırım yapıldı ve 16 binin üzerinde istihdam oluştu. Yatırım destek ofislerimizin en büyük görevi yerli ve yabancı yatırımcılarla dinamik bir ilişki kurup, şehirlerimizi yatırımcılarla buluşturmak.” diye konuştu.

TARIM HAVZASI

Trakya'nın önemli bir tarım havzası olduğunu vurgulayan Varank, “Bölgemizde yetkilendirilmiş tohumculuk şirketleri var. Tohumculuk alanında son yıllarda artan ivmeyi desteklemek ve yerli firmalarımızın rekabetçiliğini yükseltmek için kollarımızı sıvadık. Milli Hibrit Tohum Geliştirme Projesi'ni başlattık. Bölgemizde bulunan 10 ticaret borsası ve 28 tohumculuk şirketinin katılımıyla Trakya Tohum AŞ'nin kuruluşu gerçekleşti. Namık Kemal Üniversitesinin de destekleriyle, Ar-Ge çalışmalarına hız verilecek. Burada geliştirilecek en verimli tohumların üretimi gerçekleştirilecek. Ayçiçeği, buğday, arpa ve çeltik tohumlarında milli üretimi artırıp, küresel rekabet gücü artırmış olacağız.” dedi.

İLK DEFA GERÇEKLEŞEN MODEL

Projenin önemine işaret eden Varank, “Borsalarımızın, firmalarımızın ve üniversitemizin kurduğu bu üçlü yapı Türkiye’de ilk defa gerçekleşen bir model. Bu modelin gerçekleşmesinde Trakya Kalkınma Ajansımız büyük rol oynadı. 13 milyon liralık yatırımla bölgenin tohum ıslahı ve ticarileştirilmesi alanında önemli bir merkez haline gelmesini sağlayacağız.” dedi. 

12,5 MİLYON LİRALIK 5 PROJE

Kırklareli'ne yeni bir İhtisas OSB kazandırmak için de destek verdiklerini belirten Varank, 2020 yılı  Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Kırklareli ve Tekirdağ’da seracılık ve kırsal kalkınma alanında 12,5 milyon liralık 5 projenin desteklendiğini kaydetti.

Programa, Kırklareli Valisi Osman Bilgin ile Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de katıldı.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/milli-hibrit-tohum-gelistirme-projesini-baslattik

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 28626
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.