/ TEKNOLOJİ

Model Uydular Roketle Fırlatıldı

16 Eylül 2020

Türkiye'nin ilk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te, Milli Teknoloji Hamlesi hedefi ile heyecan sürüyor. 24-27 eylülde Gaziantep’de gerçekleştirilecek TEKNOFEST öncesinde, TÜRKSAT Model Uydu Yarışması başladı. Yerli olarak tasarlanan model uydular geçen yıllardan farklı olarak bu sene roketle fırlatıldı. 18 farklı üniversiteden 149 takımın başvurduğu yarışmada, finale kalmaya hak kazanan takımlar Savunma Sanayi Başkanlığı Tuz Gölü Tesisleri’nde hünerlerini sergiledi. Yarışmayı yerinde izleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, roketlerin rampalara yerleştirilmesinde ve ateşlenmesinde gençlerin heyecanına ortak oldu.

TEKNOFEST kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) yürütücülüğünde düzenlenen TÜRKSAT Model Uydu Yarışması, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç'un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

TEORİK EĞİTİMLER SAHA ÇALIŞMASINA DÖNÜŞTÜ

Yarışmacıların aldığı teorik eğitimler saha çalışmasına dönüştü. Rokete yerleştirilen model uydular, 10'dan geriye doğru sayılarak fırlatıldı.

149 TAKIM BAŞVURDU

Bakan Varank, yaptığı açıklamada, 3 takımla başlayan yarışmaya bu yıl 146 yerli ve 3 yabancı takım olmak üzere 149 takımın katıldığını kaydetti. Çok başarılı çalışmalar yapan gençlerin olduğunu belirten Varank, "Zonguldak'tan bir takımımız var. Bu sene uzaya gerçek Türk uydusunu gönderecek. Onun hazırlıklarını yapıyor. Biz tabii ki diyoruz ki; en önemli yatırım, gençlere yapılan yatırımdır, geleceğe yapılan yatırımdır." dedi.

"BU HEYECANI, TÜM ANADOLU'YA YAYACAĞIZ"

Geçen yıl TEKNOFEST'in 1 milyon 700 binden fazla katılımcıyla gerçekleştiğini anımsatan Varank, "Milli teknoloji hamlesi kapsamında geliştirdiğimiz yerli ve milli ürünlerin tanıtımını yapıyoruz. Biz, Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesini, sadece teknoloji üreten değil, kendi teknolojisini geliştirip, üreten ülke olması yolundaki çabasının, vatandaşlarımız tarafından sahiplenilmesini istiyoruz. Bu heyecanı tüm Anadolu'ya yayacağız." ifadelerini kullandı.

Finallerin 24 Eylül'den itibaren gerçekleştirileceğini belirten Varank, "27'sinde de kapanışı yapacağız. Son gün 27'sinde Sayın Cumhurbaşkanımız bütün gençlerimizin ödüllerini verecek." diye konuştu.

“5A UYDUMUZ 30 KASIM’DA FIRLATILACAK”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, TÜRKSAT ile ilgili gelişmeyi de paylaşarak, “TÜRKSAT 5A haberleşme uydumuzu 2 Ekim'de teslim alacağız. Uydumuz 30 Kasım'da uzaya fırlatılacak. Çalışmalarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.

ROKETİ ATEŞLEDİ

Finale kalan yarışmacıların stantlarını tek tek ziyaret eden Varank, yarışmacılara başarılar diledi. Öte yandan, Bakan Varank, model uydunun yerleştirildiği bir roketi de ateşledi.

YARIŞMAYA KATILAN TAKIMLAR

Türksat Model Uydu Yarışmasına katılan 24 takımın ismi şöyle:

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversite B-Dispate, Hacettepe Üniversitesi Cervos, Düzce Üniversitesi Dü-Sat, Erciyes Üniversitesi Eru Project Lab, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ETÜ-TEK 1A, Gaziantep Üniversitesi Gazi Model Uydu Takımı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263, Gaziantep Üniversitesi Huginn, İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ Apis Arge, Necmettin Erbakan Üniversitesi Kazgan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Maksat-4A, Düzce Üniversitesi Mekatek-1, Yıldız Teknik Üniversitesi Nev-Feza, Samsun Üniversitesi Samsun Uzay Teknolojileri, Bursa Teknik Üniversitesi Saturn, Akdeniz Üniversitesi Sirius7A, Gebze Teknik Üniversitesi Spatium, Sakarya Üniversitesi St Focount, İstanbul Gedik Üniversitesi Team Nameless, Hacettepe Üniversitesi Tharsis-3C, Necmettin Erbakan Üniversitesi TSI, Bursa Uludağ Üniversitesi Turkish Space Team, Karadeniz Teknik Üniversitesi Ulak-3A ve Fırat Üniversitesi UVCSAT.

MODEL UYDU YARIŞMASI NEDİR?

TÜRKSAT Model Uydu Yarışması, bir tasarla-yap-fırlat yarışmasıdır. Yarışmacılara bir uzay/uydu sisteminin tasarımından göreve başlamasına kadar geçen sürecini deneyimleme fırsatı sağlar. TÜRKSAT Model Uydu Yarışması, bir uzay/uydu projesini küçük ölçekte yansıtacak şekilde planlanmıştır. Tasarımdan üretime ve görev sonrası gözden geçirilmesine kadar bir uzay/uydu projesinin tüm yönlerini içerir. Yarışma; telemetri ve iletişim gereksinimlerini karşılamak, otonom yapı sağlamak ve disiplinler arası çalışan bir sistem geliştirmek gibi özellikleriyle gerçek sistemlerin çeşitli yönlerini yansıtacak şekilde tasarlanmıştır.

TECRÜBE PAYLAŞIMI

TÜRKSAT Model Uydu Yarışması, lisans ve yüksek lisans eğitimi alan öğrencilere teorik bilgiyi pratiğe dönüştürme fırsatı ve disiplinler arası çalışma becerisi edindirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca öğrencilerin, diğer üniversite takımlarıyla tecrübe paylaşımı; sektörde faaliyet gösteren kurumlar, şirketler, uzmanlar ve mühendisler ile iletişim imkânı da bulmaları hedeflenmiştir.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/model-uydular-roketle-firlatildi

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 141840
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.