/ SAĞLIK

Yaz Aylarına Yönelik Sağlıklı Beslenme Önerileri

14 Ağustos 2020

Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Beş besin grubundan yer alan çeşitli besinlerden yeterli miktarlarda alınmalıdır.
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür atlanmamalıdır. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de yarım yağlı süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar tercih edilmelidir.
Yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.
Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir.
Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemeli, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine tam buğday ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir.
Ayrıca yaz aylarında egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dk. önce 1-1.5 bardak, egzersiz sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içmek gereklidir. Ayrıca ter ile kaybedilen minerallerinde yerine konulması açısında ayran da tüketilebilir. Bunun yanında aşırı su tüketilmesi zarar vereceği için bu konuda dikkat edilmelidir.
 
Kaynak:https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/asiri-sicaklarda-dikkat-edilecek-hususlar-ve-beslenme.html

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 968512
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.