DİĞER / Güncel Bilgiler

Derin Dondurucular

22 Temmuz 2020

Derin dondurucular evlerin kışlık hazırlıkları için vazgeçilmez beyaz eşyalardandır. Derin Dondurucu, yazın taze ve uygun fiyatlı olan sebze ve meyvelerin kışın da rahatlıkla tüketilebilmesi kolaylığını sağlamaktadır.Derin dondurucular iki ana tür de satışa sunulmaktadır;

Yatay Derin Dondurucular (Sandık Tipi Derin Dondurucular);
Klasik tip derin dondurucular olarak uzun zamandır kullanılan aynı zamanda sanayide ve profesyonel mutfaklarda mutlak şekilde tercih edilen donduruculardır. Yatay derin dondurucular, genellikle tek tip ürünlerin saklaması için kullanılan ürünlerdir. Örnek vermek gerekirse et ürünlerini ya da sadece sebzeleri saklamak doğru bir yöntem olabilmektedir. Yatay tip derin dondurucularda bölme ve çekmeceler olmadığından içine konulan tüm ürünler yan yana ya da üst üste yerleştirilir.

Bu tip dondurucuları doğru yerleştirildiği ve tüm ürünlerin poşet ve kaplarda saklandığı sürece evlerde de çok rahatlıkla kullanılmaktadır. Tüm ürünlerin saklanabildiği sandık tipi derin dondurucular ise yeri olanlar için ve yüksek hacimlere ihtiyaç duyanlar için ideal olabilir.

Dikey Derin Dondurucular (Çekmeceli Derin Dondurucular);
 iç bölümleri genellikle çekmeceler ile bölümlendirilen dikey derin dondurucular raf sistemleriyle de karşımıza çıkabilmektedir. Her çeşit yiyeceği farklı çekmecelerde saklama imkanı, dilediğimiz ürüne hemen ulaşabilme avantajları ile ev kullanıcılarının sıklıkla tercih ettiği modeldir. 2 ya da 3 çekmeceli tezgah altı tipi olduğu gibi 6, 7  ya da 8 çekmeceli büyük boyları da mevcuttur.

İhtiyaca göre boyutlandırması olan derin dondurucularda üreticiler son yıllarda bir özellik daha ekleyerek derin dondurucunuzu kullanmadığınız, yani boşaldığı zamanlarda dilerseniz soğutucu yani buzdolabı olarakta kullanma imkanı sundular.

Yeni dönemde derin dondurucularda yapılan bir gelişme daha no-frost derin dondurucuların üretilmesi. Kar yapmayan ve uzun zamandır kullanılan buzdolapları ile aynı mantıkta çalışan bu derin dondurucular, performans olarak aynı seviyede olmasına rağmen tüm derin dondurucularda yaşanan buzlanma ve karlanma dezavantajlarını bertaraf etmesi ile kullanıcılarının beğenisini kazanması gözlemleniyor. 

Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Derin dondurucu alırken iki konuyu öncelikli olarak ele almalı ve derin dondurucuyu tercih etmeden önce kullanım amacına yönelik olup olmadığı mutlaka iyice ölçülüp tartılmalıdır;


Derin dondurucu alırken dikkat edilecek diğer konu ise saklamayı planladığımız ürün miktarıdır. Tüm kış için yoğun bir hazırlık ile et, sebze ve meyve hazırlanacak geniş bir aile söz konusu ise alınabilecek en büyük boy derin dondurucu alınmalıdır. Buna karşın bir miktar et saklanacak ve yine az miktarda sebze meyve saklanacak ise buzdolabının buzluk bölümü yetersiz geliyor ise yine küçük boy bir dondurucu alınmalıdır. Hatalı boyut seçimlerinde ya dondurucuya sığmayan hazırlıklar ile karşı karşıya kalınırken birçok evde de yine boş bir şekilde kalan dondurucular karşımıza çıkmakta.

Derin Dondurucularda Yaşanan Sorunlar ve Derin Dondurucu Kullanımında Püf Noktalar;

Koku
Derin dondurucularda karşılaşılan en büyük problemlerden biri koku yapabilmesidir. Koku problemini oluşumundan önce bertaraf etmek en kolay çözüm aslında. Koku oluşumunun tek sebebi ise bozulan ve açık konulan yiyecekler. Derin dondurucu içine konulan tüm ürünlerin kapalı poşet ve/veya saklama kaplarında yerleştirilmesi gerekmekte. Ayrıca tüm yerleştirilecek ürünlerin oda sıcaklığından daha soğuk olması ya da en azından oda sıcaklığında olması kesinlikle önerilir. Yani yeni kesilen bir etin hemen derin dondurucuya konması derin dondurucunun iç sıcaklığını arttıracaktır. Bu sayece diğer ürünlerinde çözülmesini sağlayabilir. Bu yüzden biraz bekledikten sonra yerleştirmek en güzel çözüm olabilir. Koku problemi yine karşımıza çıkmışsa yapılacak işlem çok ama çok basit tüm derin dondurucu boşaltılarak ayrıntılı bir temizlik yapılacak yine kokuya yol açabilecek ürünler incelenip koku kaynakları derin dondurucuya konulmayacaktır. Unutmayın kapalı kaplarda bulunan hava almayan ve donmuş hiçbir ürün koku problemine yol açmazlar.

Çekmecelerin Kırılması

Çekmeceli derin dondurucularda yaşanan ikinci en büyük problem ise çekmecelerin yapışması ve bundan kaynaklı zarar görmeleridir. Bu problemin ana sebebi çekmece kenarlarında oluşan buzlanmadır. Bu buzlar çekmecelerin hareketini engellemekte ve sonucunda çekmecelerin kırılmasına sebep vermektedir. Bunu engellemenin yöntemleri ise çekmece altına hava geçişini sağlayabilecek ancak nemi ve sıvıları çekebilecek malzemelerin serilmesi olabilmektedir. Bu sayede buzlama minimum seviyeye çekillecek ve çekmeceler rahat hareket edecektir. Tabi yine hava ve sıvı çıkmamasını sağlayacak şekilde yerleştirilmesi ve sıcak ürünlerin yerleştirilmemesi terleme ile buzlanma yapmasını önleyecektir.

Elektrik Kesintisi


Derin dondurucularda elektrik kesintileri aslında en büyük problem. Bozulan gıdaların zehirlemesi sonucunda çok büyük sağlık problemi yaşanabilmekte ve ölümlerle de sonuçlanabilmektedir. Burada yapmamız gereken elektrik kesintilerini takip etmeliyiz. Özellikle uzun süreli kesintilerde çok daha dikkatli olunmalıdır. Peki çalışıyor ve elektrik kesintilerini takip edemiyorsak ne yapacağız? Öncelikle evimize geldiğimizde elektrik kesintilerini işaret eden birçok elektrikli ürünümüz mevcut. Örneğin fırın saati veya kahve makinesinin saati sıfırlanmışsa bilin ki gün içinde elektrik kesintisi yaşanmıştır. Derin dondurucunuzu kontrol etmelisiniz.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 221575
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.