DİĞER / PRATİK BİLGİLER

Kolay Hamur Nasıl Açılır?

09 Nisan 2020

Hamur açmanın zahmetli bir iştir.Ancak sanıldığı kadar da zor değildir. Bazı püf noktalarının bilinmesi durumunda bir kaç denemeyle siz de istediğiniz kıvamda hamurlar açabilirsiniz.

Hamur Nasıl Hazırlanır?

Hamur hazırlamak için un, su ve tuza ihtiyacınız var.
Yoğurma kabına unu eleyerek koyun, tuz ekleyin ve suyu yavaş yavaş bir yandan yoğurarak ilave edin.

Kurabiye, tart veya poğaça gibi hamur işleri için kulak memesi kıvamı börek, mantı gibi açılarak yapılacak hamur işleri için biraz daha sert kıvamlı hamur elde edin.

İstediğiniz kıvamı elde ettikten sonra, hamurun üzerini streç filmle kapatıp yarım saat dinlenmeye bırakın.

Hamuru açmak için:

Hamuru düzgün bir şekilde açmanın ilk adımı eşit parçalara ayırmaktır. Dinlendirilmiş hamuru beze büyüklüğünde eşit parçalara ayırın. Her bir parçayı elinizde yuvarlayın.

Hamuru koyacağınız zemini, hamurun üzerini ve kullanacağınız oklava veya merdaneyi de unlayın.

Merdaneyle hamuru yassı bir hale getirin. Bir elinizle merdaneyi ileri itip, diğer elinizle hamuru fazla bastırmadan kendinize doğru çekin. Bu şekilde hamur dönmeye başlar. Merdaneyi ileri geri hareket ettirerek yuvarlak bir hamur yapamazsınız.

Hamuru tek bir yöne doğru açmaya özen gösterin. Arada bir döndürün. Her tarafını eşit açmanız önemlidir. 

Hamuru açarken eşit baskı uygulayarak, hamurunuz eşit incelikte olmasını sağlayabilirsiniz.

Hamurun şeklini koruması kullandığınız tuz miktarına bağlıdır. Hamur harcına az tuz koyarsanız hamur açılamadan kendini salar ve kolay yırtılır.

Hamurun kıvamının yerinde olması için un ve suyu ölçülü kullanmaya çalışın. Ne kadar fazla hamur elde etmek istiyorsanız, o kadar un kullanın. Buna göre de tuz oranını ayarlayın.

Hamur açmak zamanla gelişir, ilk başlarda güzel hamur açamayabilirsiniz. Pratik yaparak deneyim kazanır, eliniz alıştıktan sonra daha kolay yufkalar açabilirsiniz.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 283718
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.