/ KÜLTÜR

SAFRANBOLU

18 Mart 2020

Karabük ilinin turistik bir ilçesidir.  Karabük il merkezinin  8 km  kuzeyinde bulunmaktadır. Safranbolu ismini, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan alır. Tarihte Paflagonya olarak adlandırılan bölgede bulunur ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Türkler tarafından kesin olarak alınışı 1196 yılındadır. Osmanlı zamanında 17. yüzyılda İstanbul-Sinop yolu üzerinde olması nedeniyle tarihteki en önemli dönemini yaşamıştır.

SAFRANBOLU EVLERİ 

Türkiye'nin birçok yerinde rastlanan Klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihî Safranbolu evleri ile ünlü olan şehir, bu özelliği sayesinde 17 Aralık 1994 tarihinden beri Türkiye'de Dünya Miras Listesi'nde yer alan 9 kültürel varlıktan biridir ve turistik ilgi çekmektedir. 

SAFRANBOLU KENT TARİH MÜZESİ

1904-1906 yılları arasında kale olarak adlandırılan tepeye inşa edilen Hükümet Konağı 19 Ocak 1976 yılına kadar hükümet konağı olarak kullanılmış ve bu tarihte çıkan bir yangın sonucunda kullanılamaz hale gelmiştir. 2000 yılında Kültür Bakanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarına başlanmış ve 2006 yılında tamamlanarak, Kent Tarihi Müzesi olarak hizmete açılmıştır.Kent Tarihi Müzesi, kentin kültürel, tarihsel, sosyal zenginliğini tanıtmak ve gösterebilmek amacıyla Safranbolu ile ilgili her türlü bilgi, belge, eşya, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını bünyesinde bulundurmak, bu verilere dayalı geçici ve sürekli sergiler düzenlemek amacıyla kurulmuş kültür birimidir.

SAFRANBOLU ARASTA ÇARŞISI

Safranbolu Arasta sokağında bulunan, Safranbolu yemeniciler çarşısı, bölgenin en tarihi ve gezilecek yerlerinden biri. Biribirine bitişik ahşap dükkanlardan oluşan çarşıda tam 48 dükkan bulunmaktadır.

SAAT KULESİ

Safranbolu Saat Kulesi 18. yy da sadrazam İzzet Paşa tarafından yaptırılmış. Safranbolulu olan izzet paşa, III. Selim'in sadrazamlarından biridir. İzzet paşa, sadrazam olduktan sonra şehrin her yerinden görülen bu tepeye önce kule yaptırmış. İçerisindeki saati ise İngiltere den getirtmiştir.

SAFRANBOLU CİNCİ HANI 

1645 yılında Kazasker Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan Cinci Han Kervansarayı, harap haldeyken restore edilerek yenilenmiş durumda. 2 katlı ve 63 odalı olan Cinci Han Kervansarayı günümüzde otel, kafe ve etkinlik merkezi olarak hizmet veriyor. Ayrıca, Türk mutfağının çeşitli lezzetlerini ve yöresel yemekleri de tadabileceğiniz bir mekan. Eski çarşının içinde yer alan kervansarayın en üst katından Safranbolu’yu seyretmek de mümkündür.

CİNCİ HAMAMI 

Vakıflar genel müdürlüğü kayıtlarından alınan bilgiye göre Cinci Hocanın annesi tarafından vakıf edilmiştir. Turizme yönelik hizmet veren hamamda tüm beklentilerinize en güzel şekilde cevap bulursunuz. Hamam kültürünün en güzel şekilde yaşatıldığı Cinci Hamamı erkekler ve bayanlar bölümünden oluşmakta olup her iki bölümün mimarisi aynıdır ve hamam Haçvari hamamlar grubuna girer. Hamamın erkekler ve bayanlar bölümü dışarıdan ve farklı sokaklardan girişleri bulunmaktadır.


 KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA CAMİİ

 Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan camiinin  el yazması bir Kur’an-ı Kerim'den 1661/1662 (Hicrî 1072) yılında ibadete açıldığı anlaşılmaktadır. Caminin ana mekanı kare planlıdır, üstünü tromplarla geçilen bir kubbe örtmektedir. Ayrıca bu kubbenin oturduğu sekizgen kasnak dışardan payandalarla desteklenmiştir. Beş bölümlü beşik tonozlarla örtülü bir son cemaat yeri vardır. Köprülü Mehmet Paşa Camii sütunlara oturan, kemerlerle avluya açılan giriş kısmının sağ tarafından tek şerefeli minaresi yer almaktadır. Camii avlusunda mermer zemine çizgiler yapılarak ortasına prinçten çıkma ile görülmeye değer güneş saati oluşturulmuştur. 

KAZDAĞLI CAMİİ

 
Kazdağlı Camii'da Kazdağlı Mehmet Ağa tarafından Safranbolu çarşısının girişinde yapılan camidir.  Caminin ön tarafında üç bölümden oluşan son cemaat yeri bulunur. Girişin sağında bulunan tek şerefeli  tuğladan yapılmıştır.  2004'te mülkiyeti belediyeden Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçmiştir ve aynı yıl içinde restore edilmiştir. Önünde Safranbolu eski çarşı girişinde meydan bulunmaktadır.

İZZET MEHMET PAŞA CAMİİ

 
Safranbolu’lu Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1796 yılında yaptırılan İzzet Mehmet Paşa Camii, Safranbolu’nun en görkemli ibadethanalerinden biri. Kare planlı caminin tavan süslemeleri çok hoş. Camiye dışardan bakıldığında, caminin gövdesine nazaran minaresi ayrı bir incelikte inşa edilmiş. Cami ve avlusu altından geçen Akçasu deresi üzerine yapılan kemerler üzerine oturmuş. İstanbul’daki Nurosmaniye Camii’nin küçük bir modeli sayılabilecek cami; kütüphane, abdeshane, iki çeşme ve vakıf dükkanları ile küçük bir külliyeyi oluşturan eğimli araziye uyumlu bir şekilde yerleşmiş. Cami tamamen kesme taştan yapılmış. Cami içindeki kalem işleri ve bezemeler ile minber ve mihrab oldukça zengin bir işçilikle ve özenle yapılmış. Mihrabın üzerinde, caminin yaptırıldığı dönemde padişah olan III. Selim’in tuğrası bulunmakta. Eski Çarşı’da, Cinci Hanı’nın güney batı köşesinde, Demirciler Çarşısının hemen yanında bulunmaktadır.

kaynak:http://www.karabuk.gov.tr/kultur-turizm-2

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 466479
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.