DİĞER / Tarih

Karacahisar Savaşı ve önemi

07 Mart 2020

Osmanlı'nın ilk fethettiği kale olarak tarihe geçen Karacahisar Kalesi Eskişehir'in güneybatısında, Porsuk Çayı 'nın yanındaki platonun üzerinde kurulmuş bir Bizans kalesidir. Karacahisar Kalesi deniz seviyesinden 1010 metre yüksekte bir plato üzerinde yaklaşık olarak 200x300 metre ölçülerinde sur ile çevrili bir alanı kaplar.


Osman Bey, Ermenibeli’de düştüğü pusudan kurtulup sefer hazırlıklarını tamamladıktan sonra ilk fethini gerçekleştirmek ve Gazi unvanını almak için 300 kişilik bir ordu hazırlayıp İnegöl yakınlarındaki Karacahisar kalesine bir gece baskını düzenledi. Mücadele çok kısa sürdü. Beklemedikleri bir saldırıyla karşılaşan Bizanslı askerler mukavemet gösteremeyip teslim oldular.

 Bu kalenin fethedilmesi ile Bizans'ın bölgedeki askeri bir yığınak yapabileceği önemli bir hareket noktası ele geçirilmiş oldu.

1299 yılında Osman Gazi adına sikke basılarak ilk hutbe okutuldu ve Kalenin fethinden sonraki süreçte Kadı Dursun Fakı ile Subaşı Gündüz Alp görevlendirildi ve kalenin yönetimi Orhan Gazi'ye verildi 

Bu fetih Osman Bey'in namının yayılmasına vesile olmuştur. Beylik olamayan, Kayılar gibi küçük gruplar halinde yurt tutan Türkmenler Osman Beyi yeni fatihleri olarak görerek kendisine tabi olmaya başladılar. Kayılar bu savaştan sonra kalabalıklaşmış, güçlenmiş ve Beylik olma yolunda ilk önemli adımlarını atmaya başlamıştır.

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 705857
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.