/ GÜNDEM

Çocuk, okul ve sosyalleşme...

07 Mart 2020

Anaokuluna giden çocukların okula alışma sürecinde diğer çocuklarla oyun oynama konusunda çekimser davranan çocukların aileleri endişelenebiliyor.

Çocuklar 3 yaş civarında paralel oyunlar oynuyorlar. Aynı oyunu yan yana ancak birbirleriyle etkileşime girmeden oynayan okul öncesi dönem çocukları, 3 ve 5 yaş arasında birbiriyle oyun oynamayı öğrenmeye başlıyorlar. Pediatrist S.B.Hunter’a göre, çocuklar bu dönemde ebeveynleriyle oynamak yerine akranlarıyla oynamayı halen tercih etmeyebilirler. Arkadaşlarıyla oyun oynamaya ilgi duymaları beklenir ancak bunun zamanla olacağını hatırlamak gerek.

Türkçe’ye “Mükemmel Çocuk Mu? Mutlu Çocuk Mu?” ismiyle çevrilen “The Happy Kid Handbook” kitabının yazarı, çocuk psikoterapisti Katie Hurley ‘e sorulduğunda, bir çocuk yalnız ve dışlanmış hissettiğini söylemediği müddetçe yalnız oynaması bir problem değil. Anaokulu yetkililerinin bir kenarda tek başına oynayan bir çocuk görmeye alışkın olduğunu söyleyen yazar, okulların oryantasyon sürecinde akademik programın uygulanmasına odaklandığı ve gün boyunca çocuğun sessiz bir alan için zamanı olmadığını söylüyor. Çocuklara ihtiyacı olan alanın sağlanmasının iyi olacağını belirten uzman, çocukların da tıpkı yetişkinler gibi bireysel farklılıkları olduğunu unutmamak gerektiğini kaydediyor; “Bazı çocuklar içedönük bazı çocuklar ise dışadönük mizaçlıdır. Kimi çocuk yüksek ses ve hareketli ortamlarda oynamaktan hoşlanırken bazıları sessiz bir ortamda puzzle yapmayı ve kumları eşelemeyi seviyor olabilir.”

Eğer çocuğunuz arkadaşının ona kaba veya sert davranışta bulunduğunu ifade ediyorsa, sadece öfkesini dışa vuruyor olabilir. Bu, müdahale etmeniz gereken büyük bir problemin işareti olmayabilir. Sadece, istediği gibi olmadığıyla ilgili hayal kırıklığını ifade ediyor olabilir.

Sonuç olarak ailenin yapması gereken iyi bir gözlemle yapmaktır.Çocuğun arkadaş edinmesi ve okulda yaşadığı arkadaşlık problemleri konusunda çocuğu gözlemlemek ve gerektiğinde öğretmeniyle temasa geçmek önemlidir.Ancak  bu  ailenin dikkati, sabrı ve okul ile irtibatı sayesinde mümkün olabilir.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 549646
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.