/ YEMEK TARİFLERİ

Mezgit Balığının faydaları ve pişirme teknikleri

06 Mart 2020

Tavuk balığı olarak da isimlendirilen mezgit, ülkemizde en çok tüketilen balıkları arasındadır.  Pişirildiğinde diğer balıklar gibi ortama yoğun bir balık kokusu yaymayan mezgit  balık yemeyi sevmeyen yetişkinler için de bir alternatif olabilmektedir.

Mezgit Balığının Özellikleri

 Ilıman denizlere özgü bir balık olan mezgit, 30 ila 300 metre derinliklerde yaşayabilir. Gezici bir balık türü olduğundan, çeşitleri de bir hayli fazladır. Sarı mezgit ve bayağı mezgit olmak üzere, en çok bu iki çeşidi ile tanınır. Ülkemizde hemen her denizde mezgit bulunur.

Mezgit ortalama boyutlara sahip olan en lezzetli balıklardan biridir.Tavuk balığı olarak da isim almasının temel sebebi, bol etli ve lezzetli olmasından kaynaklanır.

Mezgitlerin, görünüş itibariyle ince ve uzun bir yapıları vardır. Boyu en fazla 50 cm’e, kilosu ise 2 kg’ye kadar yükselebilir. Dişi mezgitin erkek mezgite oranla daha iri olması, onun daha çok etli olmasını sağlar.

Çoğu balık türünde olduğu gibi mezgitler de sürü olarak yaşarlar. Bu balık türü, Mayıs ve Kasım ayları olmak üzere senede iki defa yumurtlama dönemine girer. Yumurtalarını ise denizin dibindeki çamurlu alanlara bırakır. Mezgit balığı daha çok kış mevsiminde avlanan bir balıktır. Kış aylarında Karadeniz akıntılarıyla birlikte, mezgit balıkları da Marmara Denizi’ne doğru göç eder. Bu yüzden mezgitlerin en fazla Marmara ve Karadeniz’de olduğunu söyleyebiliriz.

Mezgit aslında bütün mevsimlerde ülkemizde bulunan bir balık. Buna rağmen en tazesini kış mevsiminde tüketebiliriz.

Mezgit Balığının Faydaları Nelerdir?

Mezgit balığının yapısında yüksek oranda B vitamini olduğundan, yorgunluk ve halsizlik gibi durumlara birebir fayda sağlar.

Zengin yapısı sayesinde, diğer balıklardan daha çok beyinsel gelişimi destekler.

Folik asit yüklü olan mezgit, kalp rahatsızlıklarına, diyabete ve hormonal düzensizliklere karşı koruma sağlar.

İyi bir protein kaynağı olan mezgit, vücudun ihtiyacı olan proteini yüksek oranda karşılar.

Potasyum desteği sağlar. Bu nedenle kas ve kemik gelişiminde etkilidir.

Mezgit Nasıl Pişirilir?

Mezgit için en lezzetli pişirme tekniklerinden biri tavadır. Mısır ununa bulanmış mezgitleri 2 çorba kaşığı sıvı yağı ile kızdırılmış çift taraflı balık tavasına aralıksız dizerek kızartabilirsiniz. Tavada mezgit balığını limon dilimleri ve taze maydanoz yaprakları ile servis yapabilirsiniz.

Mezgitin buğulaması da çok lezzetlidir. Kırmızı soğan dilimlerini cam fırın kabına dizdikten sonra ayıklanmış, yıkanmış ve tuzlanmış mezgitleri dizin ve üzerine domates, limon ve soğan dilimlerini dizin. 1 çay bardağı su ve zeytinyağı gezdirip, karabiberi de ilave ettikten sonra fırın kabını pişirme kağıdı ile kapatın ve 180 derecede fırınlayın.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 121659
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.