DİĞER / Tarih

Yassı Çemen Savaşı

05 Mart 2020

1129 yılında Celaleddin Harzemşah Ahlat kentini kuşattı. 8 aylık bir kuşatmadan sonra şehri ele geçirdi ve yağmaladı. Bu olay üzerine Anadolu Selçuklu Devleti ile Harzemşahlar arasında bir savaş kaçınılmaz hale geldi

Harzemşahlar`ın Selçuklu Devleti`yle birleşip kendilerine karşı tehdit unsuru oluşturacağını anlayan Moğollar; Harzem askeri görüntüsü altında bazı Selçuk köylerini talan ettiler. Bunu Celaleddin Harzemşah`ın yaptığını zanneden Selçuk Sultanı; Celaleddin Harzemşah`ın köyleri talan etmediğini bildiren mektubuna inanmadı, bir süre sonra da araları açıldı


Bu esnada eski Ahlat Valisi Hacip Ali`de kaybettiği Ahlat Kalesi`ni yeniden ele geçirmişti. Bunu duyan Celaleddin Harzemşah, Ahlat Kalesini tekrar almak için Ahlat`ı kuşatınca Hacip Ali`nin dostluğunu kendi menfaatleri için ilerlettiği Selçuk Sultanı; Celaleddin Mengü Berti`den Ahlat kuşatmasını kaldırmasını istedi. Sultan Celaledddin Ahlat Kalesi`nin zaten kendisinin olduğunu, Hacip Ali`nin orayı işgal ettiğini söylediyse de Selçuk Sultanı onu dinlemedi. Bu mevzuu hakkında aralarında geçen sert mektuplar yüzünden aralarında savaş rüzgarları esmeye başlamıştı.


1230 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad Doğu Anadolu`daki Harzemşahların üzerine yürüdü. İki ordu Erzincan yakınlarında Yassı Çemen mevkiinde karşılaştılar. Selçuklular Harzemşahları büyük bir yenilgiye uğrattılar. Yenilerek kaçan Celaleddin Harzemşah kaçarken Meyyafarikin dağlarında yakalanarak öldürüldü.

I. Alaeddin Keykubad bu zaferden sonra devletin sınırlarını Tiflis`e kadar genişletti. Ahlat, Bitlis, Van, Adilcevaz, Malazgirt gibi şehirleri ele geçirdi. Ancak bu başarı aradaki Harzemşahları ortadan kaldırarak Selçukluları Moğollarla karşı karşıya getirdi. Çormakan Noyan kumandasındaki Moğollar Anadolu`ya girerek saldırılara başladılar. Nihayet 1243 yılındaki Kösedağ Savaşı`nda Selçukluları ağır bir yenilgiye uğratarak Anadolu`yu istila ettiler.

Harzemşahlar`ın yenilmesinin bazı sebepleri kaynaklarda şöyle belirtilmektedir:

- Türk ve Müslüman ordusu olan Harzemşahlar`ın bir başka Türk ve Müslüman ordusu olan Selçuklular`la savaşmak istememesi.

- Yıllardır Moğollar`la savaştığı için yorgun olan Harzemşah ordusunun daha dinç olan Selçuklu ordusu karşısındaki güçsüzlüğü.

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 991599
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.