/ YEMEK TARİFLERİ

Çay lekesini nasıl çıkartabiliriz.?

05 Mart 2020

Öncelikle uygulayacağınız her bir yöntemi denemeden önce kıyafetinizinde bulunan talimatlarını okumalı ve kumaşın görünmeyen bir tarafında deneme yapmalısınız.

Öncelikle hangi tür giysi olduğu fark etmeksizin çay lekesinin daha derinlere işlemesine müsaade etmeden hızlıca lekeye müdahale edilmelidir. Özellikle de dökülen çay şekerli ise normalden daha kolay leke bırakır ve çıkarılması daha zorlaşabilir. O nedenle çay lekesine doğrudan beyaz bir bez ya da kağıt havluyla müdahale edip emilmesini sağlayabilirsiniz.

Bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken nokta kullanacağınız havlu veya bezin renkli olmaması gerektiğidir. Aksi takdirde bezin renginin kıyafetinize geçmesi söz konusu olabilir. Bu işlemi yaparken lekeyi daha da yaymamak için ovalamamaya özen gösterin.  

Pamuklu kumaşlar en çok kullandığımız giysilerimizde bulunur. Renkli pamuklulardaki çay lekesi için lekenin üzerine bez ve limon suyuyla hafifçe bastırın. Lekenin üzerine tampon yaparak emilmesini sağlayın. Limon suyu asit içerdiğinden dolayı kullandığınız bezin renk vermemesi için beyaz olmasına dikkat edin.

Lekenin yayılmaması için ovmamaya özen gösterin. Daha sonra ise durulayın giysinizin üzerindeki yıkama talimatına uygun olacak şekilde her zamanki yıkama programınızda  kullanarak yıkayın.  

Polyester Kumaşlardan Çay Lekesi Nasıl Çıkar? 

Pamuklularda olduğu gibi lekeli bölgeye limon suyu uygulayın ve temiz bir bezle hafifçe üzerine bastırarak tamponlayın. Eğer elinizin altında limon bulunmuyorsa bu işlemi limonlu kolonya ile de yapmayı deneyebilirsiniz. Bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken nokta ise kolonyayı kullanmadan önce giysinizin görünmeyen bir kısmında denemeniz gerektiğidir.

Daha sonra, lekenin az yoğun olduğu bölgeden çok yoğun olduğu bölgeye doğru hafifçe bastırın ve ovmamaya özen gösterin. Aksi takdirde çay lekesi kıyafetinizin üzerinde daha fazla yayılabilir. Son olarak giysinizi iyice durulayın ve yıkama programınızda yıkayın. 

Halıdan çay lekesi nasıl çıkar?

Kumaş ve halı gibi yüzeyler için hızlı müdahale etmek ederek kuru bir havluyla çayı almak ilk müdahaledir.Daha sonra ılık suyla silerek seyrelttiğiniz çay lekesi üzerine karbonat veya nişasta serperek bir süre bekletin. Ardından ıslak bir bezle iyice durulama yaptırın. Karbonat yerine kabartma tozunu da kullanabilirsiniz. Leke derine inmiş gibi görünüyorsa, üzerine doğrudan karbonat veya kabartma tozu serpip birkaç saat bekletebilirsiniz.

Çay Lekesini Çıkarırken Yapılmaması Gerekenler

Çay lekesi olan bölgeyi kesinlikle çitilemeyin; çitilemek lekenin daha da yayılmasına neden olabilir

Kıyafetiniz açık renk ise bulaşık deterjanı ya da renkli sabunlarla lekeyi çıkartmaya çalışmamalısınız.Çünkü hem leke tam olarak çıkmayacak hem de kullandığınız bu ürünler renklerini kıyafetleriniz üzerine bırakabileceklerdir.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 20289
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.