DİĞER / Tarih

Barbaros Hayreddin Paşa

03 Mart 2020

Barbaros Hayreddin Paşa, 1470'li yıllarda Midilli adasında doğdu. Hayreddin Paşa'nın asıl adı Hızır Reis'ti. Ona, "dinin hayırlısı" anlamına gelen "Hayreddin" adını, Osmanlı Devleti'ne yaptığı hizmetinden dolayı bizzat Padişah verdi.

Ağabeyi Oruç Reis, genç yaşta deniz ticareti yaparken Rodos Şövalyelerine tutsak düştü. Yaşadığı olay yüzünden tüccar olmayı bırakıp, denizlere açılmaya karar verdi. Bir süre sonra kardeşi Hızır Reis (Barbaros)de ticareti bırakıp ona katıldı. Akdeniz kıyılarına akınlar düzenleyip, ganimetler elde ettiler. Cerbe adasını üs olarak kullanan Hızır Reis ve ağabeyi Oruç Reis’in ünü bütün Akdeniz’e yayıldı.

Hızır Reis, 1520-1525 yılları arasında Avrupa'nın Akdeniz kıyılarını vurarak büyük ganimetler elde etti.

1525'te Cezayir'i yeniden ele geçirdi.

I. Süleyman, Alman seferi sırasında Andrea Doria'nın Mora kıyılarına saldırdı. Bu durum Osmanlıları zora soktu. Bunun üzerine Kanuni, Hızır Reis'i İstanbul'a çağırdı ve 1533'te Hızır Reis'i Osmanlı donanmasının başına (kaptan-ı derya) atadı.

 Barbaros, Kaptan paşalığa getirildikten sonra İspanyolların öncülük ettiği Avrupa birlik kuvvetlerini yenerek, Akdeniz’de Türk üstünlüğünü kurabilmek için bir yandan güçlü ve düzenli bir donanmanın kurulmasına çalıştı, öte yandan da V. Karl’a karşı Fransa ile iş birliği yapılmasına önem verdi.

 1537’de Korfu kuşatmasına katılan Barbaros, buranın alınamaması karşısında Venedik’e ait adaların zaptına girişti. Venedik’in Doğu Akdeniz ve Ege’deki hâkimiyetine son vererek deniz yollarının emniyetini sağladı. Preveze Zaferi’yle Doğu Akdeniz’den sonra Orta Akdeniz bölgesinde de Türk üstünlüğü sağlanmış oldu. I. François, Preveze’den sonra yeniden Osmanlılara yaklaşmaya başladı. Başından beri Fransızlarla işbirliğinden yana olan ve 1532’de I. François ile ilişki kuran Barbaros’un da uygun görmesiyle Akdeniz’de V. Karl’a bağlı yerlere karşı ortak bir harekete karar verildi. Fakat altı ay kadar Güney Fransa’da kalan Barbaros, François’nin V. Karl’la anlaşması karşısında İstanbul’a dönmek zorunda kaldı. Dönüş sırasında da Cenova’da tutsak olan Turgut Reis’i kurtardı. Nice seferi Barbaros’un son büyük seferidir. Bundan sonra daha çok tersane işleriyle meşgul olan Barbaros, 5 Temmuz 1546’da kısa bir hastalıktan sonra vefat etti ve sağlığında Beşiktaş’ta yaptırdığı medresenin yanındaki türbesinde toprağa verildi.

Barbaros Hayreddin Paşa zamanında Osmanlı denizciliği gücünün doruğuna ulaşmış, onun okulundan yetişen değerli denizciler ve düzenli çalışan tersane sayesinde bu güç varlığını bir süre daha sürdürülmüştür. Kaynaklara göre Barbaros iri yapılı, kumral tenli idi. Saçı, sakalı, kaşları ve kirpikleri çok gürdü. Ömrü hemen hemen Akdeniz’de geçtiğinden Rumca, Arapça, İspanyolca, İtalyanca ve Fransızca gibi dilleri iyi bilirdi. 

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 816499
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.