/ SAĞLIK

Karanfilin vazgeçilemez faydaları...

22 Şubat 2020

Anadolu kültüründe öğünlerden sonra oluşabilecek ağız kokusunu gidermek için kullandığımız karanfilin sağlık açısından faydaları da gözardı edilmemelidir.Karanfilin kısaca tarihine bakacak olursak; Karanfil, Endonezya, Hindistan , Pakistan ve hatta Doğu Afrika bölgeleri gibi Asya ülkelerine özgü baharatlardan biridir. Karanfil bitkisi, Endonezya'daki Maluku adalarına özgü bir bitkidir. Dünyada çeşitli şekillerde kullanılan karanfil Asya ülkelerinde aroma verici bir ürün olarak kullanılmaktadır.

Karanfilin faydalarını sıralayacak olursak:

Karanfiller, sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyarıp sindirimi geliştirirler . Karanfil, ayrıca , şişkinlik , mide rahatsızlığı, dispepsi ve bulantıyı azaltmak için de oldukça yararlıdır.

Karanfil içerisinde serbest radikallerin gelişimini engelleyecek özelliklede karaciğeri zararlı etkilerden koruyacak yüksek miktarda antioksidan içerir.

Karanfil, bağışıklık sistemini korumada ve geliştirmede oldukça etkilidir. Karanfil çayı beyaz kan hücresi sayısını arttırmanın yanı sıra bağışıklık sistemini arttırmada önemli bileşenler içerir.

Karanfiller Anti-inflamatuar ve ağrı kesici özelliklere sahiptir.

Karanfil tomurcuğu çeşitli ağız hastalıklarından sorumlu olan oral patojenlerin büyümesini önemli ölçüde kontrol etmektedir. Karanfiller, ağrı kesici özelliklerinden dolayı diş ağrısı için de kullanılabilir.

Şimdi şu soruyu sorabiliriz: karanfilin kalitesini nereden anlayacağız? Eğer satın aldığınız karanfilin kalitesinden emin olmak istiyorsanız, yüzdürme testi yapabilirsiniz. Karanfilin kalitesini öğrenmek için kolay bir yoldur. Kaliteli karanfil suya atılınca ya dibe iner ya da suda başı yukarıda dikey şekilde asılı kalır. Kaliteli olmayan karanfil ise, su üzerinde yatay bir biçimde yüzer. Dikkat edilmesi gereken nokta 1 yıldan fazla beklemiş ve parmakla ezince kolayca kırılıp ufalanan karanfillerin kullanılmaması gerektiğidir.

Not:Bu sitedeki bilgiler bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka uzman doktorunuza başvurunuz

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 221492
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.