/ EĞİTİM

Çocuklara harçlık verilmeli mi?

11 Şubat 2020

Çocuğunuza 6-7 yaşından itibaren düzenli olmak kaydıyla harçlık verebilirsiniz. Çocuğunuza harçlığını her hafta aynı gün vermelisiniz.Bu harçlığı çocuğunuza verirken neleri kapsadığını iyi anlatmanız lazım. Örneğin; bu para ile tost ayran mı alacak yoksa kıyafetlerini almak için mi kullanacak? Bütün bunlar net açıklanmalı. Çocuğunuz 13 yaşına geldikten sonrada aylık harçlık düzenine geçebilirsiniz.

PEKİ ÇOCUĞUN HARÇLIĞI NE KADAR OLMALI?

Bu ailenin ekonomik durumuna, sosyal çevresine göre değişir. Bunları göz önünde tutarak, çocuğunuza harçlık miktarını aile değerleriniz doğrultusunda belirleyebilirsiniz.Yanınızda bozuk para bulundurmanız iyi olur. Özellikle ilk harçlıklar haftada 1 TL ile başlayabilir.

MİKTARI NASIL BELİRLEMELİSİNİZ?

Harçlık sorumluluk almayı ve çocuğun bireyselliğini destekler. Çocuğun değişen ihtiyaçlarına göre harçlık miktarı düzenleyebilirsiniz.

Çocuğunuzdan hedeflerini belirlemesine yardımcı olun ve öncelik sırası yapmasını isteyin.Bu konuda bir bütçe oluşturması yönünde ona yol gösterin. Böylece hedeflerini bütçesine göre ayarlamayı öğrenecek ve birikim yapmaya da başlayacaktır.
Aynı zamanda çocuğunuza paranın bir amaç değil araç olduğunu da öğretmeyi unutmayın.
Çocuklarınızı cezalandırmak için harçlığını kesmeyin. Ancak evde bir şeye bilerek, isteyerek zarar verdiğinde bunu harçlığından kesmelisiniz. Her şeyin bir bedeli olduğunu öğrenmeli çocuk. İnsaflı olup takside de bağlayabilirsiniz. Burada amaç çocuğa geri bildirimde bulunmaktır.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 988125
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.