DİĞER / GENEL KÜLTÜR

Dünyanın önemli boğaz ve kanalları hangileridir?

08 Şubat 2020

İstanbul Boğazı

Ülkemizde bulunan doğal su yoludur. Marmara Denizi ile Karadeniz’i birbirine bağlar. Dünyadaki tüm doğal su yollarında olduğu gibi, Doğal Su Yollarından Extra Ücret Alınamaz. İstanbul Boğazı, yıllık ortalama 90 bin gemiye ev sahipliği yapmaktadır.

Çanakkale Boğazı

Marmara ve Ege denizini birbirine bağlar ve Akdenize olan ulaşımın en önemli bağlantı noktasından biridir. Bu sebeple stratejik olarak önemi fazladır. Geçiş rejimi ve ücret tarifesi İstanbul Boğazı ile aynıdır.

Cebelitarık Boğazı

Denizciler tarafından Cibraltar olarak daha çok bahsedilen bu boğaz, Emevi komutanı olan Tarık Bin Ziyad’dan almıştır. Stratejik önemi fazladır ve Akdeniz ile Atlantiği birbirine bağlamaktadır.

Bering Boğazı

Stratejik önemi fazla olan ve Asya’nın en doğu noktası ile Amerika’nın en batı noktası arasındaki önemli bir su yoludur. Amerika ile Asya kıtalarının sınır noktasıdır. Boğaz, ismini ise 1728 yılında burayı geçen Danimarkalı kaşif Vitus Bering’den almaktadır.

Macellan Boğazı

Pasifik Okyanusunu Atlas Okyanusuna bağlayan boğazdır. Ana karanın adeta yarılıp içinden geçilircesine takım adalar geçilir Macellan Boğazı geçişinde. Arjantin ile Şili arasında yer alan Tierra del Fuego takım adalarını birbirinden ayırmıştır. Adını ise, 1520 yılında Magellan (Macellan) tarafından keşfedilmesiyle almıştır. Bunun yanı sıra geçiş sırasında sis etkisini göstermektedir.

Malacca ve Singapur Boğazı

Malacca Boğazı, Endonezya ile Malezya arasında yer alır. Ticari önemi oldukça yüksek olan bir doğal su yoludur. Asya gemi trafiğinin yükü buradan sağlanmaktadır. 

Hürmüz Boğazı

 Basra Körfezi ile Hint Okyanusu arasındaki kilit noktadır. Önemi nedeniyle kontrol için İran ve Birleşik Arap Emirliği arasında paylaşılamamaktadır.

Messina Boğazı

Messina Boğazı, İtalya’nın güneyinde bulunan Calabria ile Sicilya Adası arasında bulunmaktadır. Dar bir bölge olup kılavuz kaptan eşliğinde geçilebilmektedir. Liman şehirleri olan Messina ve ana kıtada bulunan Reggio di Calabria arasında bulunmaktadır.

Panama Kanalı

Panama Kanalı, Orta Amerika’nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alır ve Atlas Okyanusu ile Pasifik Okyanusunu birbirine bağlayan bir yapay su yoludur. Kanalın yapımı, tarihin en büyük ve en zor mühendislik projelerinden biri olmuştur. Kanal sayesinde Ümit Burnunu dönmeksizin Atlantiğe ulaşım sağlanabilmektedir.


Bab-el Mendeb Boğazı

Kızıl Deniz ile Hint Okyanusu arasında bulunan stratejik bir su yoludur. Bugünler daha çok Somaliden kaynaklanan korsanlık olaylarıyla ve Yemende bulunan Husiler nedeniyle anılmaktadır ve yaklaşık 32 kilometre uzunluğundadır.


Kiel Kanalı

Baltık Denizi ile Kuzey Denizi (North Sea) arasındaki ulaşımı sağlayan bir su yoludur. Güneyde Almanyada bulunan Elbe Nehrindeki Brünsbüttel kısmından girişi sağlanmaktadır ve bu noktadan Kılavuz Kaptan ile seyir yapılmaktadır. Kiel Kanalının genişliği 103 m olup derinliği 11 m ve kanalın üzerinde yaklaşık 42 m yükseklikte yedi köprü bulunur.

Süveyş Kanalı

Süveyş Kanalı ingilizce olarak Suez Canal – Akdeniz ile Kızıldeniz‘i birbirine bağlayan yapay bir su yoludur. Sina Çölleri Yarımadası’nın batısında bulunan, 163 kilometre uzunluğunda olan bir su yoludur. Ümit Burnunu (Cape Town) dolaşmamak için yapılmıştır ancak petrol fiyatlarının 50 doların altına düşmesi büyük gemiler için ekonomik avantajı azalmakta.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 102256
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.