/ SAĞLIK

Demir İçeriği Yüksek Besinler

01 Şubat 2020

Yumurta

Yumurta anne sütünden sonra gelen en kaliteli proteindir.İçeriğindeki zengin 
demir sayesinde anemi riskini engelleyebiliyor, bağışıklık sistemini güçlendirerek de hastalıklara karşı direnç sağlıyor.  Yumurtayı C vitamini açısından zengin roka, maydanoz, tere, turunçgiller gibi besinler ile birlikte tüketmeye çalışın.Böylelikle yumurta da ki demir oranını artırmış olursunuz.

Pekmez

Pekmez; demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ile iyi bir enerji kaynağıdır. Demir içeriği ile kansızlık problemi olanlara takviye edicidir.Dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır.Kan şekerini hızlı yükseltmesi sebebiyle porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.
 

Tahin

Susam tohumundan elde edilen tahin de; demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor 
bakır, selenyum gibi zengin içeriği ile vücut direncini artırıyor. Enerji içeriğinin yüksek olması sebebiyle dikkatli tüketilmeli. Günde 1-2 tatlı kaşığı tahin-pekmez tüketimi demir ihtiyacının karşılanmasında  ve de et tüketmeyen kişiler ve emzikliler için güçlü bir alternatif kaynağıdır.

Beyaz et

Beyaz et tüketimi demir gereksinmesinin karşılanmasında önemli faydası vardır. Beyaz eti derisiz ve ızgara/haşlama pişirme yöntemleri ile tüketerek sağlıklı hale getirebilirsiniz. Ayrıca vücuttaki demir emilimini dahada artırmak için; beyaz et seçiminizin yanına limonlu salatalarınıza kabak çekirdeği de ekleyerek öğününüzü demir deposu haline getirebilirsiniz.

Karaciğer

Demirin en önemli kaynağı karaciğerdir.Demir eksikliği anemisi olanların, karaciğer gibi organ etlerini tüketirken;uzman kontrolünde tüketmelerinde fayda vardır.Çünkü  yüksek kolesterol oranlarına sahiptir.

Ispanak

Ispanak, demir için güzel bir kaynak.  Ispanağı pişirirken, vitamin ve mineral kaybını önlemek için fazla pişirmemeye dikkat edin.Ispanak'ta pürin içeriğinin yüksek olması sebebiyle gut hastaları dikkatli olmalı.

Kuru baklagiller

Mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kuru baklagiller yüksek demir içerirler ve anemiye karşı koruyucudurlar. Ayrıca emzikli ve hamilelik dönemlerinde artan protein ve demir gereksinmesi için de önemlidir. 
Kuru baklagillerin yanında bol limonlu yeşillik tüketerek demirin emilimini artırınız. 

Kuru meyveler

Demir içeriği ile anemiye karşı koruyucudurlar.Yüksek antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirirler.Kuru meyvelerin kalori içeriğinin yoğun olması ve kan şekerini hızlı yükseltmesi nedeniyle ölçülü tüketilmelidir. 

Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeğinin 100 gramı, 9 mg demir içeriyor. Aynı zamanda B, E 
vitaminleri, potasyum, magnezyum ve çinko açısından da zengin bir besindir. 
kabak çekirdeğini salataların üzerine, yoğurdun içine veya ara öğün alternatifi olarak demir içeriği yüksek kuru meyvelerinizin yanına ekleyebilirsiniz. 
 
Kırmızı et

Kırmızı etin 100 gr’ı 2.7 mg demir içeriği ile günlük alınması gereken demirin yüzde 15’ini karşılıyor.  Ancak kolesterol içeriğinin yüksek olması nedeniyle kronik hastalık öyküsü olanların ölçülü tüketmesi gerekiyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü, kırmızı etin haftada 350-500 gramdan fazla tüketilmemesi konusunda uyarıyor.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 447564
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.