/ TEKNOLOJİ

Ulusal Mobil Uyarı Sistemi Nedir?

29 Ocak 2020

Doğal Afetler; özellikle de deprem ve sonrasında kitle iletişim araçlarının sağlıklı ve kesintisiz olması için BTK "ORTAK AFET İLETİŞİM HATTI" Kuruyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) yayımladığı "Ulusal Mobil Uyarı Sisteminin Kurulmasına ve İşletimine İlişkin Yönetmelik Taslağı" nın detayları belli oldu.22 Ocak’ta yayımlanan Ulusal Mobil Uyarı Sisteminin Kurulmasına ve İşletimine İlişkin Yönetmelik Taslağı, afet, acil durumlar ile kamu düzenine, milli güvenliğe ve ulusal siber güvenliğe tehdit oluşturabilecek durumlarda kullanıcıların  bildirimler almalarını sağlayan sistemlerin kurulması ve işletilmesine ilişkin hususları içeriyor.

Taslağa göre Mobil Alarm Sistemi (Commercial Mobile Alarm System – CMAS) afet durumlarında, gerekli teknik özellikleri karşılayan cihazlara sahip kullanıcıların bildirimler almalarını sağlayan sisteminin 

 "ÖNE ÇIKAN 4 ÖZELLİĞİ OLACAK"

- Mobil Alarm Sistemi (CMAS), Hücresel Yayın Sistemi (CBS), Çağrı Öncesi  Anonsu ve SMS... 

Mobil Alarm Sistemi yöntemi ile yapılacak bildirimler; devlet düzeyinde uyarılar, hayati riskler ile ilgili uyarılar, kayıp/kaçırma duyuruları olmak üzere üç farklı kategoride yapılabilecek.
 
 Engelli ve yaşlı kullanıcıların bildirimler almasının kolaylaştırılması için sesli uyarı, görsel uyarı, titreşim uyarısı vb. yöntemler kullanılabilecek. Bildirimler en az 160, en fazla 360 karakter uzunluğunda olacak.

İşletmeciler, ulusal mobil uyarı sistemi tarafından CMAS, CBS, SMS ve çağrı öncesi anonsu yöntemleri ile kendilerine gönderilen bildirimlerin, eksiksiz ve ücretsiz olarak gönderilmesini sağlayacak teknik altyapıyı, yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren 3 ay içerisinde kurmak ve işletmekle yükümlü olacak. Çağrı öncesi anons içeriğinin süresi ilgili yetkili kullanıcı tarafından en fazla 15 saniye olacak şekilde hazırlanacak.



Kaynak:ulusal-mobil-uyari-sistemi.pdf

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 892679
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.