/ SAĞLIK

Unutkanlığımızı Artıran 4 Önemli Neden?

25 Aralık 2019

Kendinizi sürekli birşeyleri hatırlamak için düşünürken buluyorsanız; bunun nedeni gün içerisinde yaptığınız bazı davranışlarınızın sonucunda oluştuğunu bilmelisiniz.

Şeker tüketimi

 Beyin cerrahı Profesör Fernando Gomez-Pinilla “Uzun süre yüksek fruktoz içerikli beslenmek beynin öğrenme ve hatırlama becerilerini olumsuz yöde etkileyebilir” diyor. Gomez-Pinilla, sürekli tatlı yeme ihtiyacı duyan kişilere şekerli tatlılar yerine taze yemişlere ve arada sırada ekstra tatlandırıcı içermeyen bitter çikolataya yönelmelerini öneriyor. Beslenme düzenine omega-3 yağ asitleri ilave etmek ise fruktoz hasarını azaltmada yardımcı rol oynuyor. Somon balığı, ceviz, keten tohumu veya günlük kapsül şeklinde alınacak omega-3 takviyeleri tüketmek, şekerin beyinde neden olduğu zararı dengelemek için etkilidir.

Yalnızlık

Gündelik işlerimiz, beslenme alışkanlığımız ve stresimiz kadar, ne kadar yalnız olduğumuzun da hafızamız üzerinde ciddi etkileri var. İsveç’teki Orebro Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, evliliğin daha sağlıklı olmaya teşvik ettiğini ve hafızayı da güçlendirdiğini kanıtlıyor. İsveç'teki Orebro Üniversitesi'nden bilim adamları, orta yaştaki bir ortağı olmadan yaşayan insanların, evli insanlara kıyasla daha sonraki yaşamda bilişsel bozulma gelişme riskinin yaklaşık iki katı olduğunu keşfettiler.

Kronik stres

Stresin sağlığımız için zararlı olduğu artık tartışılmaz bir gerçek. Aynı zamanda hafıza da sürekli olarak yaşanan stres durumundan ciddi biçimde etkileniyor. Nörobilim Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada Iowa Üniversitesi’nden bilim insanları stres hormonu olarak bilinen kortizolun beyindeki sinapsları azalttığını ve bu durumun da farelerde kısa süreli hafızayı zayıflattığını ortaya çıkardı. Araştırmada elde edilen ilginç bir bulgu ise, stres çeşidinin de hafızaya olan etkiyi değiştirebileceği oldu. Düşük seviyede kronik kaygı, örneğin günlük rutininizle ilgili yaşadığınız ufak tefek kaygılar, beynin belirli bölümlerdeki bilgileri kullanma yeteneğini etkileyebiliyor. Diğer yandan kaza yapmak gibi yüksek kaygı yaratan durumlar, öğrenme süreçlerini aniden güçlendirebiliyor çünkü beynin hayatta kalma güdülerinden sorumlu bölümü bu yüksek stres karşısında harekete geçebiliyor. Sonuçlara bakıldığında, stresin beyin işlevleri üzerindeki etkisi ortada. Düzenli egzersiz, meditasyon ya da nefes çalışmaları gibi yöntemlerle stres seviyelerinizi azaltmak hafızanızı da güçlendirmenize yardımcı olacaktır.

Gece atıştırmaları

Eğer geceleri buzdolabını karıştırıyor ve yatmadan önce bir şeyler atıştırma yapıyorsanız, hafızanıza zarar veriyor olabilirsiniz. Normalde uyuyor olmanız gereken saatlerde yemek yemek beyinde öğrenme ve hafızayı kontrol eden bölüm olan ‘hipokampüs’te zayıflığa neden olabilir. Bir deneyde araştırmacılar farelere uyku saatinde yemek vererek bu durumu araştırdılar. Bu fareler belirgin bir şekilde hafıza testlerinde başarısız oldular, uzun vadeli hafızaları da önemli ölçüde zayıflamıştı. Uyku saatinde yemek yemek, aynı zamanda uyku örüntülerini de bozuyor ve hafıza/beyin sağlığı için çok önemli olan kaliteli uyku da alınamamış oluyor. Araştırmacılar, yanlış saatte yenilen yemeğin öğrenme ve hafızayı hem kısa hem de uzun vadede olumsuz etkileyeceğinin altını çiziyor.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 656732
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.