/ EĞİTİM

Kalfalık ve Ustalık İçin 142 Dalda İlk E-SINAV Yapıldı

24 Aralık 2019

Kalfalık ve ustalık için teorik sınavın ilk pilot uygulaması bu yılın nisan ayında Ankara'da gerçekleştirilmişti. 27 alan ve 142 dalda yapılan kalfalık ve ustalık e-sınavının pilot uygulaması sadece bir alanda uygulanmıştı. Tüm alan ve dallarda teorik sınavların e-Sınav olarak yapılabilmesi için hazırlıklar tamamlandı. Kalfalık ve ustalık sınavlarının tüm alan ve dalları için e-sınav uygulaması 15 Aralık 2019 itibarıyla başlatıldı. 
 
Kalfalık ve ustalık belgesine başvurular yüzde 35 arttı.
Kalfalık ve ustalık sınavlarına başvuruları her yıl artıyor. Bu yıl sınavlara, 120 bin 339 aday kalfalık, 90 bin 207 aday da ustalık olmak üzere toplam 210 bin 546 aday başvurdu. 
 
Geçen yılki 156 bin 672 aday dikkate alındığında başvuru sayısında yaklaşık yüzde 35'lik bir artış gerçekleşti. 
 
Başvurulara hızla cevap verilebilmesi için iki iyileştirme yapıldı. Birincisi, yılda iki kez yapılabilen kalfalık ve ustalık sınav sayısı 3 kat artırılarak yılda 6 kez yapılabilmesi sağlandı. Diğer taraftan teorik sınavların ilk kez e-sınav yapılabilmesi ile ilgili mevzuat değişikliği yapılarak 81 ilde e-sınav merkezlerinde her ay yapılabilmesinin önü açıldı.
 
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada,  kalfalık ve ustalık sınavlarına yönelik taleplere hızla cevap verebilmek için iki alanda iyileştirme yaptıklarını ifade etti.
 
Birincisi toplu olarak yılda 2 kez yapılan kalfalık ve ustalık belgesi sınavlarının yeni düzenleme ile artık yılda 6 kez yapıldığına işaret eden Özer, bunun yanında sınavların her ay yapılabilmesi için e-sınav seçeneğinin uygulamaya konulduğunu aktardı.
 
E-sınavların pilot uygulamasının başarılı bir şekilde tamamlandığını dile getiren Özer, şunları kaydetti: "Ekibimiz, 27 alan ve 142 dalda teorik sınavların e-sınav olarak yapılabilmesi için son 6 ayda soru hazırlama çalışmalarına ağırlık verdiler, ayrıca gerekli yazılım teknolojilerini geliştirdiler. Böylece, 15 Aralık itibarıyla tüm alan ve dallarda kalfalık ve ustalık belgesinin teorik sınavlarını e-sınav olarak yapmaya başladık. Bu proje ülkemizde hem teorik sınavlarda bir standardın oluşmasını sağladı hem de artık her ay düzenlenebileceği için sınavlara erişim kolaylaştı. Böylece koşulları sağlayan kalfa ve usta adaylarının sınav dönemini bekleme süresini kısaltmış ve sanayimizin ihtiyacı olan kalfa ve ustaların sektörlerle buluşmalarını hızlandırmış olduk. Bu amaçla 81 ilde bulunan e-sınav merkezlerimizi aktif olarak kullanmaya başladık."
 
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, bir yıl gibi kısa sürede büyük bir projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesine emek veren Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve sürece destek olan Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığına teşekkür etti.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 758480
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.